Plafonarea adaosului comercial la 14 alimente de bază, adoptată. Lista produselor
0Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanța de Urgență pentru plafonarea adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază.

„Am prezentat astăzi în ședința de Guvern patru acte normative de mare interes pentru fermierii români, pentru consumatori și pentru industria alimentară în ansamblu. Este vorba despre ordonanța de urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază, act normativ care a fost adoptat; ordonanța de urgență privind schema de ajutor de stat pentru industria alimentară, act care a fost adoptat; hotărâre de Guvern privind prelungirea termenului de valorificare a tomatelor așteptat de fermierii înscriși în programul „Tomata”, hotărâre adoptată; ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, de asemenea, acest act normativ a fost adoptat.”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la finalul ședinței de Guvern.
Ministrul a prezentat principalele măsuri din primul act normativ discutat, joi, în sedință.
„Prin adoptarea actului normativ Guvernul României Rezolvă una din principalele probleme cu care se confruntă românii și anume, creșterea prețurilor alimentelor de bază. Așa cum a anunțat premierul Ciolacu, la momentul investirii, luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii care au fost cei mai afectați de inflație. Acest act normativ a făcut obiectul unui dialog extins cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.
Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică având în vedere perisabilitatea materiei prime.
Prin actul normativ instituim o formulă agreeată cu toate părțile implicate prin care se limitează, pentru o perioadă de trei luni, adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumptrare a românilor.
Așadar, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ, vor fi limitate astfel:
- cota de adaos comercial practicată de procesatori poate fi de maxim 20% față de costul de producție al produsului calculat, potrivit reglementărilor cotabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe și indirecte;
- cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lantul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori de pe lanț, poate fi de maxim 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
- cota de adaos comercial practicată de comercianți la vânzarea cu amănuntul şi Cash & Carry poate fi de maxim 20% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
În cota de adaos comercial de maxim 20% sunt incluse remisele și risturnele, conform art. 3, p.6 din legea practicilor comerciale neloiale.”, a declarat oficialul.
Acesta a mai precizat că, față de forma pusă în transparență decizională, au mai intervenit câteva completări la solicitarea ministerelor avizatoare, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, pentru mai multă claritate și pentru îndeplinirea cerințelor de tehnică legislativă.
„Completările nu aduc nicio schimbare de fond și se referă la introducerea unei declarații pe propria răspundere pentru actorii de pe lanțul comercial din care să reiasă cota de adaos comercial aplicată.”, spune Florin Barbu.
De asemenea, a fost prevăzut în actul normativ ca termenul de intrare în vigoare să fie la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru a da timp tuturor celor implicați să-și actualizeze contractele aflate în derulare la noile condiții.
„Am încredere că, odată cu acest act normativ, va crește puterea de cumpărare a românilor prin temperarea prețurilor care au crescut excesiv în ultima perioadă la alimentele de bază.”, a conchis ministrul.
Lista produselor pentru care se vor aplica aceste prevederi, potrivit proiectului de OUG:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui
10. Carne proaspătă porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg
Carnea de pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard;
Carnea porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc;
Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.