Ciolacu: Îmi doresc un acord până la sfârşitul anului, ca în Franţa, pentru scăderea prețurilor la alimente

0
Publicat:

Premierul României a precizat, vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază, el ar vrea un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa, şi a precizat că pot fi și instrumente de sancționare a celor care nu l-ar respecta.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Încă lucrăm la sistem, important este că, încet, încet ajungem la un acord. Indiferent ce sistem vom găsi cu retail-erii, cu distribuitorii, producătorii români nu vor fi afectaţi. De la aceste principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că „încă aşază lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. „E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.

Sancțiuni pentru cei care nu ar respecta acordul

Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a completat şeful Executivului. Ciolacu a menţionat că „acordul este acord şi cine îl încalcă, atunci folosesc instrumentele Guvernului, care se numeşte acte normative”.

Întrebat dacă perioada va fi de şase luni cu posibilitatea de prelungire, Marcel Ciolacu a spus: „E un început foarte bun”.

Premierul României a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea preţurilor la alimentele de bază şi urmează să finalizeze un acord. Şeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete şi a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.

Ce se întâmplă cu Codul Fiscal

Întrebat dacă Guvernul vrea să renunțe la o parte din excepțiile fiscale acordate IT-iștilor, agricultorilor sau celor din construcții, Marcel Ciolacu a precizat.

PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria,

Premierul a precizat că „sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde”. „Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a conchis Marcel Ciolacu.

Eventualele modificări la Codul Fiscal ar trebui însă să fie făcute rapid, pentru că în mod normal nu sunt acceptate modificări ale regimului fiscal la mai puțin de șase luni de terminarea anului, dacă e dorită aplicarea începând cu 2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite