Cine este Gabriela Crețu, fost eurodeputat cu patru mandate în Parlamentul României

0
Publicat:

Gabriela Crețu, senatoarea suspendată din PSD după ce fostul soț, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant luând mită, a intrat prima dată în Parlamentul României cu un mandat de deputat. Ulterior a obținut un loc în Parlamentul European.   

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Fosta soție a liderului CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a intrat prima dată în Parlament cu un mandat de deputat, în anul 2004, anul în care fostul soț, șeful CJ Vaslui, și-a încheiat ultimul mandat. Crețu a demisionat însă în 2007 pentru a ocupa un loc în Parlamentul European. 

În urma mandatului din legislativul european, Gabriela Crețu a fost în perioada 2009-2012 reprezentant permanent al Senatului pe lângă instituțiile europene. 

În 2012 s-a întors în Parlamentul României pe un post de senator, obținând de atunci alte două mandate, în 2016 și în 2020. 

Înainte de a intra în Parlament, în perioada 1991-2004, Gabriela Crețu a fost profesoara de ştiinţe socio-umane la Liceul teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, directoare adjunctă, Directoare a Centrului Judetean de Excelență. 

Senatoarea a predat în 1990 și la liceul „Ion Mincu” din Vaslui și a fost profesoară și directoare adjunctă la liceul industrial numărul 1, în perioada 1988-1990

Crețu are un doctorat în filosofie, obținut la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, unde a studiat și Filsofie și Istorie. Înainte de a urma cursurile Facultății de Filosofie, a obținut și o atestare în contabilitate și drept administrativ la Liceul economic și de drept administrativ nr.1 Iaşi. 

Pe pagina Parlamentului României, senatoarea a mai scris că deține un blog personal și are numeroase studii şi articole pe teme sociale, feminism, filosofia ştiinţei, filosofie și politică. 

Ce avere are 

Potrivit ultimei declarației de avere de pe pagina Parlamentului, Crețu Gabriela a obținut 137.256 lei de pe urma funcției de senator. 

Crețu are două conturi în bănci: unul deschis în 1999, în valoare de 58.991 de lei, și unul din 2003, cu un sold de 24.468 de lei. 

Tot aici apare și un credit luat în 2001, în valoare de 170.000, care este scadent în 2004. 

Potrivit declrației de avere, Gabriela Crețu a cumpărat în 2011 un apartament de 76 metri pătrați în București. 

În declarația de avere, senatoarea a trecut trei terenuri: unul intravilan, de 32 metri pătrați, în București și alte două deținute împreună cu fostul soț. 

Tot aici apare și casa de locuit și terenul donat fiului, Tudor Buzatu, alături de fostul soț, dar și o șalupă și un autoturism înstrăinate la partaj. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite