Dumitru Buzatu, exclus din PSD. Dragoș Benea preia conducerea organizației PSD Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD au avut o reuniune de urgență, sâmbătă dimineață, pentru excluderea din partid a lui Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită 1,25 milioane de lei, pentru acordarea unui contract de lucrări publice. Soția sa, Gabirlea Crețu a fost suspendată din formațiunea politică. Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi în ședința conducerii PSD, a anunțat Marcel Ciolacu.

Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Dragoș Benea, vicepreședintele organizației PSD Vaslui, a preluat interimar conducerea filialei, după excluderea lui Buzatu. De asemenea, fiul baronului de Vaslui, Tudor Buzatu, a demisionat din funcția de secretar de secretar de stat în Secretariatul general al Guvernului, post în care a fost numit în mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că membrii Biroului Național al PSD au luat trei decizii.„Excluderea domnului Dumitru Buzatu din PSD, numirea ca și președinte interimar al organizației PSD Vaslui a vicepreședintelui Dragoș Benea. Am luat de demisia din secretar de stat a domnului Buzatu Tudor și, de asemenea, am propus colegilor mei suspendarea din PSD a domeni Crețu Corina, senator”, a explicat Marcel Ciolacu la finalul ședințe. 

Prins în flagrant când primea mită 

Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Acesta a fost prins în flagrant când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Vineri seară, anchetatorii au descins la casa lui Dumitru Buzatu din comuna Ştefan cel Mare unde au avut loc percheziții care au durat câteva ore. Aproximativ şase ore au petrecut anchetatorii în locuința președintelui CJ Vaslui, căutând probe la dosarul de corpuție. După finalizarea percheziției, politicianul a fost escortat de jandarmi de acasă și transportat  la sediul DNA Iaşi pentru audieri.  

Buzatu, care avea în mână o geantă sport, nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, la intrarea în sediul instituției. Singura lui reacție a fost: „Ce vreți să spun? Văd că sunteți informați”. 

Surse judiciare susţin că vineri seara preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, ar fi fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă sa obţină un contract.

Ce spun procurorii DNA

Conform unui comunicat al DNA, "în ordonanța procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite