Cine este Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai longevivi președinți de Consiliu Județean. A terminat Filosofia și a fost profesor de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea mită, a obținut primul mandat de parlamentar în 1992, pe listele FDSN, predecesorul PSD. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit informațiilor publicate la preluarea primului mandat de parlamentar, pe listele FDSN, în 1992, Dumitru Buzatu se lăuda deja cu preşedinția Organizaţiei municipale Vaslui şi funcția de vicepreședinte al Consiliului judeţean al PDSR. 

Dumitru Buzatu s-a născut pe 12 august 1955, în Ruginoasa, judeţul Iaşi. Liderul CJ Vaslui a fost căsătorit cu Gabriela Crețu, actual senator în Parlamentul României, cu care are și un fiu, Tudor Buzatu, care a demisionat din funcția de secretar de stat în urma reținerii tatalui său. Fostul social-democrat s-a numărat printre liderii politici ai partidului cu opinii proprii. 

Buzatu i s-a opus președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în ședința în care miniștrii Gabriela Firea și Marius Budăi au fost demiși. 

Tudor Buzatu fusese numit în funcție în timpul cabinetului condus de Nicolae Ciucă, iar Gabriela Crețu, fosta soție a lui Dumitru Buzatu, a intrat în Parlament în 2004, anul în care șeful CJ Vaslui și-a încheiat ultimul mandat. 

Trei mandate de parlamentar

Dumitru Buzatu a intrat în Parlament în 1992, pe listele FDSN. 

A avut trei mandate de deputat în Parlamentul României pe listele aceluiași partid, devenit ulterior PDSR și apoi PSD. 

În 2004, Dumitru Buzatu revine în teritoriu, ocupând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui. De-a lungul celor trei mandate, Buzatu a urmărit înfiinţarea mai multor comune în judeţul Vaslui. Astfel, la iniţiativa lui Buzatu au fost înfiinţate comunele Ibăneşti, Rafaila, Fruntişeni, Pogoneşti, dar şi oraşul Murgeni.

Funcția de lider de Consiliu Județean o deține încă din 2012. 

Potrivit informațiilor publicate pe pagina Parlamentului, Dumitru Buzatu a terminat  Facultatea de Istorie-Filozofie, specializarea Filozofie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, lucrând ulterior ca profesor de liceu în județul Vaslui. 

Ce avere a strâns Dumitru Buzatu 

Potrivit ultimei declarații de avere, Dumitru Buzatu deține mai multe case, terenuri și mașini.

Documentul mai arată că anul trecut Dumitru Buzatu a obținut o indemnizație în valoare de 164268 lei de pe urma funcției de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Vineturile sale au fost completat de o chirie în valoare de 1000 de lei. 

Pe lângă acestea, Dumitru Buzatu mai are o pensie de 95.820 de lei și o indemnizație pentru limita de vârstă de la Parlamentul României, în valoare de 73.372 de lei. 

Buzatu are trei conturi bancare, conținând sumele de 90.978 de lei, 11.402 de lei, respectiv 4.448 de lei. 

Tot aici este menționat și un credit în valoare de 205.202 de lei, scadent în 2026. 

9 terenuri, 5 imobile și 4 autovehicule 

Dumitru Buzatu deține cinci imobile în localitatea Zapodeni, județul Vaslui: unul obținut în 2013, cu o suprafață de de 520 metri pătrați, altul în 2014, cu o suprafață de 196 metri pătrați, unul de 386 metri pătrați și unul de 91 metri pătrați, ambele obținute în 2018, dar și un imobil de 63 metri pătrați, obținut în 2019. 

Liderul mai are 9 terenuri: 3 în localitatea Zapodeni și 2 în localitatea Ștefan cel Mare, din județul Vaslui și alte patru în județul Suceava, localitatea Saru Dornei.  

Pe declarația de avere a șefului CJ Ilfov mai apare un Mercedes Benz din 1979, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984, o șalupă din 2010, dar și un autoturism Lada din 2008. 

Printre acestea sunt și două terenuri forestiere, unul de 28.500 metri pătrați, din care Buzatu deține 3/10 și unul de 10.000 metri pătrați. 

Declarația de avere mai arată că anul trecut i-a donat fiului, Tudor Buzatu, o casă, un teren intravilan și unul agricol. 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite