CEx al PSD, la Neptun. Pe agendă se află evaluarea miniştrilor, o posibilă suspendare a preşedintelui şi strategia pentru noua sesiune parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Liderii PSD se reunesc sâmbătă, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), urmând să discute despre evaluarea miniştrilor din Cabinetul Dăncilă, despre o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis din funcţie şi despre strategia pe care PSD va merge în sesiunea de toamnă a Parlamentului.

Comitetul Executiv se reuneşte la o zi după ce femeile social-democrate au avut, la Mamaia, şcoala politică de vară, eveniment la care au fost aşteptaţi toţi liderii importanţi ai partidului, dar la care a lipsit Liviu Dragnea.

Reuniunea urmează să înceapă la ora 10.00, la Neptun.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanţa, că nu se va discuta despre remaniere guvernamentală la şedinţa Comitetului Executiv de la finalul acestei săptămâni, întrucât nu a fost realizată evaluarea miniştrilor. Activitatea acestora va fi analizată prin prisma programului de guvernare, a mai spus Dăncilă.

„Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de remaniere guvernamentală. După cum ştiţi, am spus că se va face o evaluare a fiecărui ministru, în funcţie de programul de guvernare. Nu am făcut încă această evaluare, deci nu putem vorbi de o remeniere guvernamentală”, a răspuns Dăncilă.

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea miniştrilor, a spus că doar după ce va face evaluarea va putea răspunde la această întrebare.

„Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac, comparativ cu sarcinile îndeplinite, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru, dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări”, a mai spus Dăncilă. 

În 21 august, Liviu Dragnea spunea că este nemulţumit de activitatea unor miniştri, iar în CEx trebuie să se discute acest lucru.

„La CEx nu ştiu dacă se va decide o remaniere guvernamentală, dar discuţii despre activitatea unor miniştri trebuie să fie. Da, sunt nemulţumit de unii miniştri. Doamna premier va avea iniţiativa, dacă se pune problema”, declara Liviu Dragnea.

Vineri, ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, şi-a anunţat demisia, fiind primul membru al Cabinetului Dăncilă care recurge la acest gest.

„Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în această dimineaţă mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă şi cel puţin la acest moment, nu va face subiectul unei conferinţe de presă", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Cercetării.

De asemenea, un alt subiect de discuţie ar putea fi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis de care Liviu Dragnea a tot amintit.

„Eu aş vrea. Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia. Eu în continuare o susţin fără niciun fel de ezitare pe Viorica Dăncilă şi o susţin din toate punctele de vedere. Şi ea a început să fie ţintă. Dar acest guvern, pe care ăştia vor să-l dea jos prin violenţă, că nu se vor opri, dar nici noi nu stăm cu mâinile în sân. Şi asta vreau să-i asigur pe toţi membrii de partid", afirma Dragnea, pe 21 august, întrebat dacă mai vrea suspendarea preşedintelui Iohannis.

Social-democraţii au abandonat, pentru o perioadă scurtă de timp, ideea suspendării preşedintelui după ce acesta a semnat decretul de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis că aceia care vor să-l suspende din funcţie pe preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să facă un calcul foarte simplu, şi anume care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. El a spus că, din câte ştie, UDMR nu susţine acest lucru, iar numeroşi membri PSD au rezerve.

„În primul rând, cei care doresc să lanseze acest subiect trebuie să facă un calcul foarte simplu: care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. Din câte ştiu, UDMR nu subscrie. Există, din căte ştiu eu, numeroşi membri din PSD care au rezerve, ca sa nu spun mai mult. Trebuie începută această evaluare întăi şi după aceea trebuie luată această decizie", a afirmat Tăricenau.

Sesiunea parlamentară de toamnă urmează să aducă din nou pe masa Parlamentului Codul penal şi Codul de procedură penală, adoptate iniţial, dar contestate de opoziţie la Curtea Constiuţională.

De asemenea, legea offshore, adoptată în Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional, într-o formă dorită de Liviu Dragnea, dar care i-a nemulţumit pe partenerii de coaliţie din ALDE, urmează să fie rediscutată de parlamentari. Dragnea anunţa că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru "clarificarea" Legii offshore, pentru că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul şi că vrea ca "textul să fie foarte clar şi riguros pus în formule", fiind o lege de "importanţă uriaşă pentru România".

Liderii PSD se află la Neptun în perioada 31 august - 2 septembrie.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite