Ce a obținut Zelenski în urma vizitei din România: Pregătim unele lucruri. Vor fi puternice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei a subliniat, într-un videoclip postat pe X (Twitter), faptul că vizită din România a fost una „fructuoasă”. Volodimir Zelenski a precizat și ce a obținut în urma întâlnirilor cu autoritățile din România, punctând că „pregătim unele lucruri, vor fi puternice”.

„O vizită foarte bună în România. Una fructuoasă. Întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu şefii camerelor Parlamentului României, cu parlamentari, cu premierul României. Ce am realizat? În primul rând, există acorduri bune privind armele. Nu pot dezvălui totul acum, dar obuze - afirmativ, consolidarea apărării aeriene - afirmativ. Încă pregătim unele lucruri. Vor fi puternice”, a transmis Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat și faptul că în România se înființează un centru de pregătire pentru piloții de F-16, precizând că piloții ucraineni vor fi primii instruiți. 

„Aşa cum mi-a spus preşedintele Iohannis, ne putem baza pe România. România se poate baza cu siguranţă pe Ucraina. Împreună, vom consolida semnificativ regiunea noastră. Avem deja o contribuţie esenţială la securitatea alimentară globală prin cooperarea în porturile dunărene şi în partea de vest a Mării Negre. Va exista şi mai multă cooperare. Ne extindem coridoarele de transport, vor exista mai multe locuri de muncă şi oportunităţi economice”, a transmis oficialul ucrainean.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: Inquam Photos
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: Inquam Photos

Volodimir Zelenski a făcut referire și la întâlnirea comună dintre guvernele din România și Ucraina.

„În următoarele săptămâni, pregătim o întâlnire comună a oficialilor guvernamentali ucraineni şi români.Îi sunt recunoscător domnului preşedinte Iohannis, întregii clase politice şi societăţii româneşti. Relaţiile noastre strategice reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre. Dacă vom reuşi să punem în aplicare tot ceea ce am planificat acum şi la care echipele noastre vor lucra, această parte a Europei va avea o nouă sursă de dezvoltare economică şi de securitate”, a adăugat președintele Ucrainei.

Mesaj în limba română

Președintele Ucrainei a postat un mesaj în limba română pe X (Twitter) în urma vizitei pe care a efectuat-o marți în România. Zelenski a adăugat și un clip video în care sunt surprinse mai multe momente din timpul vizitei.

„Mulțumesc, România”, este mesajul postat de Volodimir Zelenski pe platforma de socializare.

În clipul video postat de acesta este surprins momentul în care Volodimir Zelenski ajunge la București și este întâmpinat de către șefa MAE, Luminița Odobescu. În imaginile video este surprinsă și primirea oficială la Palatul Cotroceni, întâlnirea dintre cele două delegații, unde din partea României au participat ministrul Apărării, ministra Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dar și alții. Ulterior, președintele Ucrainei a purtat discuții și cu  Klaus Iohannis, care au fost prelungite cu aproximativ o oră. 

De asemenea, clipul video include imagini și din momentul în care președintele din Ucraina depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

În programul lui Zelenski a fost inclusă și o vizită la Parlament, acolo unde a fost întâmpinat de președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților.

Președintele Ucrainei a fost întâmpinat și de premierul României, la Palatul Victoria, unde  au fost purtate discuții între cele două delegații. Din partea României au participat ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor, ministra Afacerilor Externe și viceprim-ministrul Marian Neacșu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite