Cărbunaru, despre boicotarea Austriei: La nivelul Guvernului nu există nicio intenție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că la nivelul Executivului nu există nicio abordare care să vizeze un boicot sau alt tip de acțiune în urma votului Austriei în cadrul Consiliului JAI.

Cărbunaru susține că Guvernul nu intenționează să boicoteze Austria  FOTO: Inquam Photos
Cărbunaru susține că Guvernul nu intenționează să boicoteze Austria FOTO: Inquam Photos

„La nivelul Guvernului României nu există nicio intenţie, nicio abordare care să vizeze boicot sau un alt tip de acţiune în raport cu votul exprimat de Austria în cadrul Consiliului JAI. Ceea ce pot să vă asigur este că la nivelul Guvernului şi la nivelul ministerelor cu responsabilităţi în domeniu continuă toate demersurile instituţionale şi politice necesare pentru a obţine unanimitatea necesară pentru ca România în perioada următoare să obţină un vot favorabil aderării Spaţiul Schengen, iar acest lucru va deveni o realitate", a declarat Dan Cărbunaru în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește anunțul ministrului Grindeanu referitor la mutarea unor conturi de la o bancă austriacă la CEC, Cărbunaru a precizat că este vorba despre o decizie „la nivel punctual”.

„Nu voi comenta o decizie sau alta care este luată la nivelul unei instituţii componente. La nivelul Guvernului României pot să vă confirm că nu există o astfel de abordare, lucru confirmat altminteri oficial şi la nivelul şefului statului, preşedintele României, care chiar astăzi, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o la Bruxelles, a confirmat acest lucru. Sigur, există dezamăgire, există o nemulţumire faţă de ceea ce este pe bună dreptate considerat a fi un lucru nedrept la adresa României. Răspunsul însă ţine de diplomaţie şi negociere. (...) Nu comentez decizii care sunt luate la nivel punctual, dar elemente de armonizarea care pot să aibă loc pe parcursul acestei perioade, vă vor fi aduse la cunoştinţă pe măsură ce ele se întâmplă în realitate", a precizat Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a punctat că aderarea la spațiul Schengen „este un obiectiv important”, la fel și „aderarea la OCDE”.

”Sunt, aşadar, finanţări importante pe care România le accesează şi care fac parte din pachetul mai larg de beneficii pe care ţara noastră le-a obţinut odată cu intrarea în UE la 1 ianuarie 2007. Desigur, aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv important, ca şi aderarea la OCDE (...). Spun toate aceste lucruri pentru a cadra şi în timp, dar şi în ansamblu rolul pe care România îl joacă în acest context şi accesul la proiecte de bunăstare pe care le avem în derulare", a menţionat Cărbunaru, potrivit sursei citate.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite