Cum au condamnat europarlamentarii români votul împotriva aderării României la Schengen
0Europarlamentarii români au condamnat marţi, la Strasbourg, unde s-a discutat problema spațiului Schengen, vetoul dat săptămâna trecută de Austria împotriva aderării României.
Cristian Bușoi: „Această decizie injustă trebuie reparată”
Eurodeputatul Cristian Bușoi a catalogat votul împotriva României un act straniu, injust și nejustificat.
„Pretextele sunt bazate pe ipoteze și cifre false și reprezintă o sfidare față de Comisia Europeană și față de celelalte state membre, iar această decizie injustă trebuie reparată cât mai curând posibil”, a spus Cristian Bușoi, potrivit Digi 24.
Rareș Bogdan: „Un vot care ține ostatici milioane de români”
Rareș Bogdan a spus că votul dat de Austria a fost un vot împotriva Europei.
„Un vot care ține ostatici milioane de români. Ungaria are banii blocați din cauza statului de drept, Austria nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră. Cer Comisiei și PE să solicite Curții de Justiție să îi ridice dreptul de vot”, a adăugat Rareș Bogdan.
„Medicii români îi tratează pe austrieci, românii le construiesc case; Ce ar deveni Europa dacă fiecare partid național ar folosi Uniunea European[ pentru alegerile de acasă?”, a întrebat retoric europarlamentarul Nicolae Ștefănuță.
Eurodeputatul Vlad Nistor a spus că votul împotriva intrării României în Schengen reprezintă un atac care umple de indignare românii.
„Dar problema e alta, idignarea ar trebui să fie a celor 500 de milioane de cetățeni europeni pentru că este un atac flagrant la solidaritatea și coerența UE”, a mai spus Vlad Nistor.
Carmen Avram: „Românii v-au fost prieteni, dar i-ați umilit”
Eurodeputata Carmen Avram s-a declarat „îngrozită și înjosită” de votul Austriei de acum cinci zile, pe care l-a apreciat drept un moment jignitor, pentru că s-a bazat pe o minciună.
„Vorbesc având în spate milioane de români care știu că i-ați mințit, domnule Nehammer. Românii v-au fost prieteni, dar i-ați umilit”, a spus Carmen Avram.
Tudor Ciuhodaru a spus în Parlamentul European că Șantajul Schengen trebuie să înceteze.
„Prezența României în Spațiul Schengen este un drept. Nu schimbați regulile în timpul jocului”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.
Maria Grapini a arătat că instituțiile europene au fost sfidate prin votul Austriei: „Ce am ascultat azi, ascult de 11 ani. (...). Problema este ce facem atunci când o țară membră încalcă un regulament”.
Cristian Terheş: „Comportament imperialist total inacceptabil”
În numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), Cristian Terheş a calificat atitudinea Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen, drept un act de corupţie politică flagrant. Potrivit Agerpres, el a accentuat că ţara noastră are dreptul de a fi membră a Schengen şi i-a cerut Comisiei Europene să adopte toate deciziile necesare pentru a penaliza Austria, al cărei „comportament imperialist este total inacceptabil”.
Siegfried Mureșan: „Vă cer să respingem populismul”
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a cerut în Parlamentul European respingerea argumentelor nejustificate ale Austriei și folosirea cifrelor oficiale ale instituțiilor europene.
Oficialul a reamintit că toate evaluările Comisiei și ale experților statelor membre confirmă că România este pregătită să adere la spațiul Schengen, reușind să primească sprijin din partea a 26 din 27 de state membre.
„Dezaprobăm poziționarea Austriei, o considerăm nejustificată, este o nedreptate la adresa oamenilor. Știm că argumentele sunt în favoarea noastră, știm că cifrele sunt în favoarea noastră. Vă cer să respingem populismul. (...) România nu este sursa migrației. Nu a fost niciodată. Obiectivul nostru este să aderăm la spațiul Schengen și vom lucra cu toată lumea pentru a ne atinge acest obiectiv cât de curând”, a declarat europarlamentarul.
Dan Nica: „A decis să țină ostatică țara mea”
Șeful delegației PSD la Parlamentul European consideră că Austria e responsabilă de un moment rușinos al Consiliului JAI și arată dispreț față de UE, prin împotrivirea la aderarea României și Bulgariei în Schengen.
„Din păcate, acest Consiliu JAI a adus un moment rușinos. Un stat, condus de Karl Nehammer, arată dispreț față de UE, față de conduită și standarde, a decis să țină ostatică țara mea, 20 de milioane de români”, a afirmat Dan Nica, de la tribuna centrală a Parlamentului European.
Acest lucru nu trebuie lăsat fără răspuns, a mai spus Dan Nica: „Trebuie un răspuns. Să-i spunem cancelarului și acelui părți a Guvernului Austriei că România nu merită așa ceva, că trebuie recunoscută ca țară europeană”, a completat Nica.