Când ar urma să fie adoptată noua lege a pensiilor. Ciolacu: Va intra în vigoare la 1 ianuarie. Aplicarea directă va dura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu preconizează că noua lege a pensiilor ar urma să fie adoptată de Parlament până la finalul lunii noiembrie, jalonul aferent fiind devansat din cererea de plată numărul 4 din PNNR. Potrivit prim-ministrului, legea ar urma să rezolve inechitățile, pe măsură ce va putea fi pusă în aplicare, arătând că vor crește pensiile mici.

Premierul preconizează că legea va fi adoptată la finalul lunii noiembrie FOTO Inquam Photos
Premierul preconizează că legea va fi adoptată la finalul lunii noiembrie FOTO Inquam Photos

La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflație pe anul trecut. Știți foarte bine că data trecută, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, pentru că inflația în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm același lucru. Prin două componente one off (n.r. sume acordate o singură dată pensionarilor cu pensii mici). Astfel am putut constituțional să mărim pensiile mai mici. De la aceată bază am plecat”, a explicat premierul în cadrul unor declarații de presă. 

„În viitoarea lege se regăsește din nou că trebuie cu indicele de inflație anual intervenit pe pensii. Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechități. Nu se poate pune în aplicare instant. (...) La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii (...) Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie. Aplicarea directă va dura”, a mai susținut Ciolacu.

„Am devansat legea pensiilor din cererea de plată numărul 4. Încercăm să o finalizăm anul acesta pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 și să nu mai pățim cum s-a întâmplat anul acesta în cererea de plată numărul 3. Mai avem foarte puține jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea numărul 4. (...) În primul și în primul rând vor crește pensiile mici”, a mai arătat șeful Executivului. 

Totodată, întrebat dacă vor mai fi acordate ajutoarele one off, premierul a arătat: „Ajutoarele one off au fost puse în aplicare pentru că am luat anul curent, nu ]nainte cum spunea legea. De fapt am aplicat și legea și am venit și cu one off să acoperim până la 15%, cât era inflația”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite