Ciolacu: La 1 ianuarie toate pensiile se măresc. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a explicat în ceea ce privește legea pensiilor că s-a intrat într-o procedură mai alertă. Șeful Executivului român a mai explicat că vor fi reluate negocierile cu Comisia Europeană, urmând să facă o vizită la Bruxelles. Totodată, premierul a susținut că de la 1 ianuarie vor crește pensiile.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„În ceea ce privește legea pensiilor am intrat într-o procedură mai alertă. Pentru că nu e prima oară când anunț, aș dori să le cuplăm. Este în cererea de plată numărul 4, deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul unor declarații de presă, arătând că în cazul în care legea va fi gata la 1 ianuarie şi este promulgată, este un întreg sistem de pus în aplicare. 

„Am intrat într-o dinamică și eu cred că avem capacitatea ca un Guvern al României să fie eficient. (...) E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. Nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reușim totuși să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor și reforma fiscală”, a mai explicat Ciolacu.

„Eu îmi doresc şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai susținut Ciolacu. 

Totodată, întrebat cu privire la majorarea pensiilor, premierul a explicat: „Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva. La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”.

Cu privire la reforma pensiilor, premierul a susținut în mai multe rânduri că speră să intre în vigoare de la 1 ianuarie. „Ne-a dat Banca Mondială primul draft, a fost o discuție tehnică între cei de la Ministerul Muncii și Comisie, urmând să închidem legea (...) Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a mai spus premierul, dând asigurări că în caz contrar vor fi luate măsuri.

Cum arată reforma pensiilor 

Proiectul, care se află în lucru la Ministerul Muncii, are la bază trei variante.

Prima variantă este cea mai apropiată de cerințele Comisiei Europene și se bazează pe o formulă în care contează vechimea și sumele cu care fiecare român a contribuit la bugetul de stat, potrivit știrileprotv. Angajații care depășesc perioada minimă de contributivitate ar putea primi anual bonusuri. De exemplu, cei care au peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie.

Varianta 2 a formulei de calcul a pensiei: Valorea punctului de referință 71 de lei x Numărul de puncte realizate.

A treia formulă ține seama de vechimea și de contribuțiile pensionarilor, dar și de un indice variabil, influențat de mersul economiei. Punctul de pensie va fi procent din salariul mediu brut.

Legea pensiilor speciale, promulgată 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind pensiile de serviciu, după ce plenul Camerei a adoptat decizional proiectul, în acord cu solicitările Comisiei Europene și deciziile CCR.

Proiectul de lege a fost dezbătut de Parlament în procedură de urgență și adoptat în comisiile de la Camera Deputaților fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite