Bani din pensiile private ale românilor, blocaţi la Banca de Investiţii, controlată de Rusia
0În cadrul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută la ECOFIN, a fost abordată o temă de mare interes pentru români, blocarea unor fonduri din pensiile private la BII, bancă controlată de Rusia.
„În cadrul unei discuții cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, am vorbit despre procesul de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români, care este acum blocat.
Sprijinim deplin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Cu toate acestea, sancțiunile BII afectează negativ investitorii instituționali din România și pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Concret, în postarea sa, ministrul s-a referit la investiții ale administratorilor de pensii private din România la BII.
„Fondurile de pensii din România au o expunere echivalentă cu 90 de milioane de euro pe obligaţiunile emise de către Banca Internaţională de Investiţii (BII), bancă controlată de Rusia, în timp ce fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin titluri de 40 milioane euro”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Potrivit acestuia, „atât Ministerul Finanţelor, cât şi entităţile private din România au abordat OFAC (parte a Trezoreriei SUA, n.r.) cu privire la emiterea unei derogări care ar permite BII să îşi îndeplinească obligaţiile. Vorbim despre o expunere a investitorilor privaţi din România faţă de BII de aproximativ130 milioane euro, din care fondurile de pensii deţin 90 milioane euro, iar fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin 40 milioane euro”.
Boloș a precizat că Ministerul Finanţelor sprijină activ investitorii instituţionali din România pentru obţinerea din partea Trezoreriei SUA a unei derogări temporare de la sancţiunile impuse în aprilie, care ar permite recuperarea acestor sume de la BII: “Noi sprijinim necondiţionat sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse şi a acesteia entitati financiare. Cu toate acestea, sancţiunile aplicate BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi implicit, pe românii care au economisit. În aşteptarea derogării, am solicitat sprijinul FPS (Federal Public Service Belgia, n.r.) să întreprindă toate diligenţele pentru a acorda Euroclear autorizaţiile pentru deblocare conturilor de numerar ale BII. Astfel, Banca va putea să îşi onoreze obligaţiile faţă de deţinătorii de obligaţiuni BII din România”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Marcel Boloş.
BII este sub sancțiuni SUA
Statele Unite au impus în aprilie sancţiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăţi pentru obligaţiuni în coroane ceheşti. Potrivit site-ului BII, banca intenţionează să-şi onoreze obligaţiile către deţinătorii de obligaţiuni şi alţi creditori, dar va avea nevoie din nou de derogare din partea Trezoreriei SUA, de serviciile unui agent de plăţi, dar şi de deblocarea activelor şi fondurilor îngheţate în sistemul bancar european. BII informa, într-un comunicat de la finalul septembrie, că încearcă să găsească un agent pentru plăţi şi că nu are acces la toate activele din UE, din cauza sancţiunilor impuse de SUA. Pentru deblocarea acestor fonduri ar fi necesară o nouă derogare din partea Trezoreriei SUA (OFAC – Office of Foreign Assets Control).
Banii din pensii private au fost investiți în 2020-2021
Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB, potrivit Antena 3.
Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.
Chiar şi după februarie 2022, IIB a continuat să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răscumpărării obligaţiunilor şi dobânzile acumulate", spune Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).
IIB trebuia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani – la care fondurile au 200 milioane de lei dintr-un total de 340 milioane lei – cu un cupon de 3,393% pe an – pe 7 octombrie 2023.
În cazul celeilalte finanţări, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 octombrie 2021 cu maturitatea pe 19 octombrie 2023 – şi la care fondurile de pensii au 147 milioane lei din totalul de 200 milioane lei, principalul şi dobânzile trebuiau rambursate pe 19 octombrie.
APAPR încearcă să recupereze banii
În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.
„APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral", mai anunţă Asociaţia Pensiilor Administrate Privat.
Fondurile au evaluat la zero expunerea la aceste împrumuturi încă din luna mai, ceea ce înseamnă că randamentul de acum semnificativ peste inflaţie exclude investiţiile la IIB, care oricum avea ponderi extrem de reduse în active, de sub 0,3%.
NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, are o investiţie de 195 milioane lei în obligaţiunile IIB care nu au fost rambursate pe 7 şi 19 octombrie 2023, echivalentul a circa 0,4% din activele de 39 miliarde lei la septembrie.
Vital, administrat de Aegon, are 41 milioane lei, Aripi al Generali 27 milioane lei, BCR Pensii 73 milioane lei şi BRD Pensii 20 milioane lei. În fiecare caz expunerile sunt extrem de reduse comparativ cu activele aflate în administrare.
Datele sunt din raportările la aprilie întrucât ulterior fondurile au evaluat la zero aceste plasamente. IIB mai are un împrumut în derulare în lei din 27 ianuarie 2022 şi scadent pe 27 ianuarie 2025. Aceasta are o valoare de 105 milioane lei şi o dobândă de 4,95% pe an.