Câciu, despre măsurile fiscal-bugetare: Nu este vorba de austeritate sau reducere de personal sau salarii

0
Publicat:

Ministrul Finanțelor susține că măsurile fiscal-bugetare privind eficientizarea cheltuielilor publice vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare. Adrian Câciu a precizat că nu va fi vorba de austeritate, nici de reduceri de personal sau de salariu.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor FOTO: GOV
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor FOTO: GOV

„În primul rând, este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice. Practic, o să fie o ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente, din punctul nostru de vedere, care pot rezolva şi alte chestiuni, care au apărut şi pe care le cunoaştem, dar pe care putem să le ajutăm să se îmbunătăţească şi mă refer aici, de exemplu, la balanţa comercială”, a afirmat ministrul Finanțelor, la începutul ședinței de Guvern, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că, pe de altă parte, la fel ca anul trecut, există „elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie”.

„Ceea ce se introduce acum, în sprijinul fermierilor, de exemplu, da, sunt elemente care vin în dinamică. Or, cred că cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banilor publici, iar pe spaţiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin. Ceea ce contează (...) este ca economia să funcţioneze şi să putem să sprijinim în continuare cetăţenii", a completat el.

Totodată, ministrul Câciu a făcut precizarea că nu este vorba despre austeritate, ci de măsuri care să reducă personalul sau să reducă salarii.

„Deci, nu discutăm de acest lucru. Dar, evident, o să avem în acest an şi reformele din PNRR care vor veni şi vor elimina entităţi, vor ajusta ceea ce înseamnă situaţia cheltuielilor rigide. Nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci, evident, intrarea pe şablonul ponderilor în PIB. (...) Nu aş dezvolta foarte mult în momentul acesta măsurile, pentru că le vom prezenta luni sau marţi", a indicat ministrul.

Ministrul Finanțelor a subliniat și că nu există o gaură la buget, fiind vorba doar despre „o acțiune preventivă pentru a putea crea spaţiul fiscal de intervenţie în sprijinul cetăţenilor şi al economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite