Câciu: „Va fi o ordonanță cu măsuri care să ducă la scăderea unor cheltuieli”. Ce spune despre numărul secretarilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanțelor a susținut că liderii Coaliției vor anunța săptămâna viitoare măsurile care vor fi cuprinse într-o ordonanță pentru realizarea unor economii la bugetul de stat. Totodată, ministrul a arătat că ar putea exista o decizie în Coaliție cu privire la numărul secretarilor de stat, dar și asupra interdicției privind cumulul pensiei cu salariul. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Când spunem măsuri de la ministere ne așteptăm că va fi vorba de o rectificare, nu va fi, vor fi măsuri care să ducă la scăderea unor cheltuieli. (...) Nu va fi vorba de o modificare bugetară în acest moment, ceea ce intenționăm este un plan, o ordonanță de măsuri fiscal-bugetare care să conducă la o realizare a unei economii la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei. (...) Decizia luată de Coaliție a fost că nu se taie salarii, nu avem concedieri (...) Eu aș vrea să avem puțină răbdare pentru că planul de măsuri va fi prezentat săptămâna următoare”, a precizat ministrul în cadrul unor declarații de presă,  în urma debaterilor din Parlament.  

Întrebat dacă va exista și o măsură cu privire la interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat, Adrian Căciu a susținut că „toate soluțiile sunt pe masă”. 

„Vedem care este planul cu care se vine de la fiecare minister. Avem mai multe ipoteze. Noi am anunțat deja această idee, ar trebui în schimb găsită calea legală pentru a fi făcut, ca să nu fie neconstituțional”, a mai explicat ministrul.  

Numărul secretarilor de stat ar putea fi micșorat

Chestionat cu privire la numărul mare al secretarilor de stat, ministrul Finanțelor a mai declarat că, în opinia sa, se „poate umbla la această reorganizare”.

„Ne uităm pe toate. Este destul loc de îmbunătățiri. Vom vedea care va fi analiza și decizia la nivelul Coaliției”, a mai susținut ministrul. 

Adrian Căciu a mai explicat în ceea ce privește o oprire a angajărilor la stat și a măsurilor luate până acum de Guvern, care a dat mai multe derogări, că există un dezechilibru. 

Discuția la nivelul Coaliției a fost să se pună un pic pauză în sensul de analiză și să vedem care va fi finalul pe reforma legii salarizării și pe reforma legii bugetare. (...) Ai zone dezechilibrate, în unele ai nevoie de personal, în altele ai surplus. O să vedem dacă printre soluții se va afla și această oprire a angajărilor”, a susținut Adrian Căciuu.  

Totodată, ministrul a explicat că „până la urmă în aceste luni a fost în derulare tot pachetul social, evident că presiunea pe economie a fost mai ridicată. (...) Au fost luate și s-a făcut un plan de acțiune și pentru revenirea la nivel normal a colectării (...)”, a mai spus ministrul, precizând în cazul sporurilor oferite în perioada pandemiei că red că „soluțiile cu care vor veni ordonatorii de credite vor viza intrarea în șablonul legii salarizării”, unde a arătat că „evident au fost și derogări date de-a lungul timpului”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite