Câciu: Gaura la buget nu este de 20 miliarde lei. Este o încetinirea a colectării veniturilor de 4,7 miliarde de lei

0
Publicat:

Ministrul Finanțelor a susținut marți, în Parlament, că „gaura” din bugetul statului nu este de 20 de miliarde lei, însă încetinirea colectării veniturilor se ridică la 4,7 miliarde lei faţă de ce era programat, concluzionând astfel că „este bine ca statul să ia măsuri”.  

Ministrul a susținut că statul trebuie să ia măsuri privind cheltuielile FOTO Mediafax
Ministrul a susținut că statul trebuie să ia măsuri privind cheltuielile FOTO Mediafax

„Gaura la bugetul de stat nu este în niciun caz de 20 de miliarde”, a susținul ministrul Adrian Căciu în plenul Parlamentului, adăugând că „încetinirea veniturilor sau a colectării veniturilor se cifrează undeva la cifra de 4,7 miliarde lei faţă de ce era programat”.

„Dacă România are de încasat 25 de miliarde şi o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeţi că este bine să întărim colectarea? Eu zic că da şi trebuie să luptăm pentru asta. Dar, până unele lucruri de acest gen se întâmplă, este bine ca şi statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor şi să dea Dumnezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului şi atunci poate găsim ca supliment un pachet de măsuri pentru populaţie”, a mai susținut ministrul. 

Totodată, ministrul a dat aigurări că „ceea ce face Guvernul în acest moment este un gest de responsabilitate”

„Cetăţenii ne cer ca statul să fie mai slab, mai suplu. Nu cred că este greu să facem acest efort împreună şi să reducem din cheltuielile bugetare", a mai menţionat Câciu.

„O guvernare de dreapta a băgat România în procedură de deficit excesiv”

Ministrul a susținut că „România a fost băgată, cu bună intenţie, în procedură de deficit excesiv de o guvernare de dreapta, care s-a cerut în procedură de excesiv, există documente în acest sens, deşi Europa suspendase această clauză, procedură care ne-a adus la un deficit de 9,4% în 2020, de 6,7% - mă rog, era programat să fie 7,1%, dar a venit domnul Cîţu despre care vorbiţi şi a reuşit să-l facă 6,7%, împreună cu colegii săi de guvernare, iar în 2022 am redus din nou deficitul la 5,7% din PIB. Iată, acestea sunt fapte, iar în 2023 ne-am propus o reducere la 4,4% din PIB”. 

Prezent în Parlament, la ora Guvernului, chemat de USR, Adrian Căciu a mai adăugat că reprezentanţii Opoziţiei au o retorică „politicianistă”, amintind că bugetul a fost votat de Parlament. 

„V-aş indica să citiţi toate paginile opiniei Consiliului fiscal, la rezervele pe care le are Consiliul fiscal asupra veniturilor suplimentare prevăzute a se încasa din combaterea evaziunii fiscale. Pe bună dreptate, Consiliul fiscal, de fiecare dată, ca orice instituţie financiară de audit, spune: aceste venituri sunt privite cu rezerve până când sunt realizate, deci nu supraestimare. A nu prinde venituri din combaterea evaziunii fiscale şi, atenţie la sintagma pe care o folosesc, este echivalentul predării României pe mâna evazioniştilor. Dacă asta este ceea ce mi se impută mie sau Guvernului, că nu am predat România evazioniştilor, sunt de acord să-mi asum acest păcat”, a mai spus Adrian Căciu. 

În același timp, ministrul Finanțelor a mai susținut că Guvernul abordează de fiecare dată, „într-un mod dinamic, adaptabil, situaţia execuţiei bugetare, dar şi problemele cu care se confruntă nu numai economia românească, dar mai ales cetăţenii".

„Şi anul trecut, în primăvară, am avut o analiză şi a trebuit să luăm o serie de măsuri pentru ajustarea cheltuielilor bugetare, pentru că şi anul trecut, deşi deficitul era mai mic, aveam o mai slabă încasare a veniturilor. De ce? Sunt ciclice. (...) Economia nu evoluează întotdeauna liniar şi este evident că trebuie să te adaptezi. Şi anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde, undeva în luna mai, am anunţat-o. Acum am anunţat-o în aprilie”, a explicat Câciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite