Culisele negocierilor pentru noul Guvern. Surprize privind împărțirea portofoliilor
0PNL și PSD deja pregătesc terenul pentru schimbarea premierilor, fiind negociate atât unele portofolii, cât și avansate primele nume ale celor care ar urma să nu mai prindă Cabinetul Ciolacu.
În spatele ușilor închise, liderii din partidele Coaliției pregătesc intens momentul rocadei premierilor care, potrivit informațiilor venite dinspre PSD, ar avea loc odată cu rectificarea bugetară, adică după 1 iulie, dar acest lucru nu oprește formațiunile să-și facă planurile privind noua componență a Executivului.
În primul rând, social-democrații sunt deciși să nu mai insiste cu crearea unui nou minister al Afacerilor Europene. Surse din conducerea PSD au precizat că motivul e unul pragmatic, adică faptul că ar putea cu greu să justifice în fața publicului necesitatea noii structuri. Mai mult, ar însemna o relație ostilă și cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, căruia i s-ar lua din atribuții. Și consiliera pe probleme de afaceri europene de la Cotroceni, Luminița Odobescu, ar rămâne, în acest caz, fără unele atribuții. În schimb, social-democrații susțin că era indicat un asemenea ministru, care să se ocupe de participarea la Consiliul Afaceri Generale și tot ce înseamnă problematică instituțională cu Bruxelles-ul, fiind considerată cea mai importantă structură din cadrul Consiliului European.
Schimbări față de protocolul de colaborare
O posibilă surpriză ar putea să se producă în cazul nerealizării schimbului portofoliilor de la Transporturi și de la Investiții și Proiecte Europene. Surse din PSD și PNL au precizat pentru „Adevărul” că Marcel Boloș este dorit în primul rând de președintele Klaus Iohannis. Practic, social-democrații ajung să rezolve o mare problemă, dacă Boloș va fi menținut pe funcție, pentru că nu ar mai trebui să cedeze Transporturile, minister pentru care au insistat în ultimele luni să rămână la cârma instituției.
În schimb, celelalte două ministere programate pentru rocadă, adică Justiția și Finanțele, ambele avizatoare, adică se pronunță pe actele normative elaborate la nivelul Guvernului, vor fi schimbate, conform protocolului de colaborare. Prin urmare, PNL va prelua Finanțele, în timp ce Justiția merge la PSD. În prezent, în interiorul PNL circulă trei variante de ministru al Finanțelor: Sebastian Burduja, Alexandru Nazare și Lucian Heiuș. Burduja ocupă în prezent funcția de ministru al Digitalizării și conduce organizația PNL Sector 1. De altfel, Burduja și apropiații săi controlează și filiala București. În ceea ce-l privește pe Alexandru Nazare, fostul ministru de Finanțe se bucură de sprijinul lui Iulian Dumitrescu, unul dintre prim-vicepreședinții influenți ai PNL. Nu în ultimul rând, Heiuș e în prezent șef al ANAF, dar are în spate o organizație mediocră din punct de vedere al rezultatelor, adică PNL Hunedoara. De cealaltă parte, la PSD favorit pentru Justiție este Robert Cazanciuc, politician care a mai ocupat acest portofoliu.
Pe picior de plecare acasă
Lista de remaniabili este consistentă. În rândul social-democraților, pe lângă Adrian Câciu, lăsat fără funcție din cauza rocadei de ministere, ar mai putea rămâne acasă Marius Budăi (Muncă), Petre Daea (Agricultură), Florin Spătaru (Economie), dar și Angel Tîlvăr (Apărare). Problema lui Budăi e modul cum a abordat marile reforme – pensiile speciale, pensiile publice, dar și salarizarea publică. Plus că mai sunt și probleme de imagine, legate de comportamentul său când nu e la locul de muncă. „Discuţii privind ministeriatul domnului Daea, în PSD există. Sunt dezbateri vii. E adevărat că ultimul cuvânt este la preşedintele Ciolacu, dar domnul Daea, dacă vreţi, nu mai traversează aceeaşi perioadă de favorabilitate pe care o avea în timpul când era ministru în Guvernul Dăncilă”, a afirmat eurodeputatul Dragoș Benea, unul dintre vicepreședinții PSD, într-o intervenție la Prima News.
Nemulțumiri față de Spătaru sunt pentru că nu e mai prezent în spațiul public, iar demnitarul și-a pus în funcții publice numeroși colegi cu care a lucrat la compania Damen. Nu în ultimul rând, Tîlvăr ar putea fi îndepărtat, dacă Mihai Tudose se decide să vină în Guvern.
Situația e complicată și la PNL, unde e așteptată o mare ședință de Birou Politic Național pentru deciziile finale referitoare la miniștrii care rămân și cei care pleacă. Însă până la ședința care va fi în jurul datei de 10 mai, ca și plecat acasă e dat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului. De altfel, acest portofoliu ar putea intra la negociere cu PSD, pentru un schimb cu Agricultura.
Internele, în continuare o dilemă
O decizie nu a fost luată nici în ceea ce-l privește pe Lucian Bode, dacă va continua sau nu la Interne. În caz că Bode rămâne doar secretar general al PNL, două nume sunt vehiculate, Rareș Bogdan și Dan Motreanu, amândoi prim-vicepreședinți. Surse din partid susțin că ar putea să fie și un nume-surpriză, adică un om cu experiență, dar și influent în partid. Liberalii ar vrea și Ministerul Mediului, susțin surse din conducerea PNL. În schimb, pe funcție ar rămâne toți tehnocrații, aceasta fiind situația din prezent.
În cazul UDMR, zilele lui Eduard Novak, ministrul Sportului, sunt numărate. Rămâne de văzut dacă vor apărea probleme la discuțiile Uniunii cu PSD și PNL. De altfel, toate aceste planuri nu sunt bătute în cuie, pentru că depinde și de ședințele din forurile extinse de conducere din formațiunile Coaliției.