Cum arată calendarul pentru adoptarea legilor Educației

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat, într-un interviu la Adevărul Live, că a primit asigurări în Coaliție că până la finalul lunii iunie vor fi adoptate legile Educației.

Ligia Deca a venit cu precizări privind calendarul de adoptare a legilor Educației FOTO Inquam Photo
Ligia Deca a venit cu precizări privind calendarul de adoptare a legilor Educației FOTO Inquam Photo

Ligia Deca susține că cele două proiecte de lege ale Educației nu vor mai fi amânate la nivel guvernamental, imediat după perioada de transparență publică urmând să intre în circuitul de avizare. 

Săptămâna viitoare ne propune să intrăm în circuit de avizare interministerială cu pachetul legislativ. În două-trei săptămâni - depinde cât va dura acest proces pentru că include și CES (n.r. - Consiliul Economic și Social), Consiliul Legislativ, ne dorim ca legile să fie adoptate în Guvern și să plece spre Parlament”, a precizat Ligia Deca, în interviul dat la „Adevărul Live”. 

Întrebată dacă până la finalul acestei sesiuni parlamentare, adică la sfârșitul lunii iunie, legile vor trece de legislativ:  „Aceasta e promisiunea pe care am primit-o în discuțiile Coaliție. Da”.

Noua salarizare

Întrebată cu privire la impactul bugetar pe care îl vor avea măsurile din noile legi ale educației, ministrul Educației a explicat că „impactul bugetar calculat estimativ este în jur de 30 de miliarde de lei, raportându-ne la bugetul educației, care este în jur de 50 de miliarde”, iar „categoriile care au impact bugetar mai mare sunt la majorarea salariilor cadrelor didactice”.

Întreaga grilă de salarizare trebuie să plece de la nivelul salariului mediu pe economie , un începător va avea salariul mediu pe economie, de aici este un impact”, a mai explicat Deca, arătând importanța profesorilor în sistemul de învățâmânt. „Uitându-ne la toate studiile internaționale vedem că cea mai rentabilă investiție în educație, investiția care ne aduce și calitate și echitate este cea în cadrele disctice, în profesori”, a arătat ministrul cu privire la salariile profesorilor.

Ligia Deca a mai explicat că în cadrul discuțiilor din Coaliție cu privire la legea salarizării, ministerul pe care îl conduce va milita pentru aplicarea acestei noi legi a salarizării.

Vorbim despre o grilă salarială care se regăsește acolo unde se regăsesc toate grilele din sectorul public și anume în legea salarizării, care este în elaborare la Ministerul Muncii. Ceea ce noi ne-am dorit să avem ca un principiu de plecare este că întreaga grilă din Educație trebuie să plece de la statutul pe care profesorul trebuie să îl aibă în educație și anume plecăm de la salariul mediu brut pentru începutări. Înseamnă că inclusiv cei care își doresc să devină cadre didactice și urmează acel masterat didactic cu 80% practică, vor primi lunar o bursă egală cu salariul mediu pe economie”, a mai explicat Ligia Deca.

Măsuri mai dure privind integritatea academică

Ligia Deca a precizat că în ceea ce privește tezele doctorale vor fi mai multe filtre pentru a putea fi asigurată respectarea integrității academice, cea mai mare noutate fiind faptul că înainte de susținerea finală o lege va fi lăsată în dezbatere publică nu mai puțin de trei luni, pentru a exista și opinia critică a celor din exterior, nu doar a celor prinși în tot procesul educațional.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite