Bugete mărite pentru mai multe ministere și instituții ale statului

0
Publicat:

Guvernul României a aprobat o serie de proiecte-hotărâri de guvern sau memorandumuri prin care se suplimentează bugetele unor ministere și instituții publice.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Este vorba despre bugete ministerului Sănătății, Educației, Investițiilor și Proiectelor Europene, Transporturilor, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Mediului și Secretariatul General al Guvernului, SRR, Camera Deputaților, DNA și SRI, potrivit unei informări a Guvernului.

„Fondurile suplimentare au în vedere asigurarea finanțării serviciilor din spitale, a medicamentelor compensate, a plății salariilor din sistemul de sănătate și din sistemul de ordine publică, a plății majorate a salariilor din învățământul preuniversitar, plata cererilor de finanțare a unor proiecte susținute din fonduri europene, susținerea unor proiecte de investiții în domeniile transporturilor și mediului, precum și buna funcționare a instituțiilor statului”, precizează Executivul.

Prin urmare, Ministerul Afacerilor Interne a primit 960 de milioane de lei, dintre care 395 milioane de lei va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură salarială, iar suma de 565 milioane lei va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură socială. De asemenea, a primit și suma de 41,6 milioane de lei pentru proceduri de achiziții.

Ministerul Sănătății a primit suma de 200 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor unităților spitalicești cu paturi, 168,331 milioane de lei pentru asigurarea plății influențelor financiare determinate de creșterile salariale și de drepturile salariale acordate personalului din unitățile sanitare publice. Totodată, a primit și 500 de milioane de lei pentru asigurarea derulării programelor de sănătate, a decontării medicamentelor compensate, a materialelor sanitare.

Ministerul Educației a primit suma de 184 de milioane de lei pentru fondurile necesare pentru plata majorată a salariilor personalului din învățământul preuniversitar.

De 1,3 milioane de lei în plus va beneficia ministerul Mediului, suma fiind pentru realizarea în regim de urgență a lucrărilor pentru prevenirea efectelor calamităților produse prin cedarea infrastructurii de apărare existente (a digului) datorate fenomenelor erozionale înregistrate și accentuate în zona localității Bozanta Mică, județul Maramureș.

MAE va primi suma de 85,2 milioane de lei dintre care 77,7 milioane lei pentru plata obligațiilor ce revin din angajamente legale încheiate la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, cât și pentru întărirea capacității forțelor armate din statele partenere atât din Vecinătatea Estică, cât și din Balcanii de Vest de a face față provocărilor de securitate actuale, cu atât mai relevante în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Restul de 7,5 milioane de lei este pentru pentru plata unei tranșe aferente cotizației anuale a României la bugetul Instrumentului European pentru Pace (EPF), pilonul II.

De un buget mai mare va beneficia și ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a primit 500 de milioane de lei pentru onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari ai proiectelor finanțate prin Programul operațional Capital Uman, Programul operațional Competitivitate, Programul operațional Regional şi Programul operațional Infrastructură Mare.

De asemenea, și ministerul Transporturilor a primit mai mulți bani: 218,5 milioane de lei credite bugetare, 81,5 milioane de lei credite de angajament și 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanțarea proiectelor susținute din fonduri europene. Din suma totală de 381,5 milioane de lei din care: 218,5 milioane de lei credite bugetare destinate finanțării proiectelor din domeniul transporturilor derulate de beneficiarii Programului Operațional Infrastructura Mare, 81,5 milioane de lei credite de angajament și 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanțarea proiectelor din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Bani și pentru instituții

Serviciul Român de Informații (SRI) va primit suma de 6,25 milioane de lei, credite de angajament şi credite bugetare, destinată achitării drepturilor salariale ale personalului din reţeaua sanitară proprie (Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu) şi din Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", inclusiv a contribuţiilor asiguratorii pentru muncă, pentru lunile noiembrie-decembrie 2023.

De asemenea, SRI va primi și 5 milioane de lei pentru suplimentarea limitei de credite de angajament pentru achiziționarea de active fixe necorporale, licențe și software, precum și a tehnicii specifice pentru executarea misiunilor SRI.

Pentru acoperirea nevoilor instituţionale şi a sprijinului financiar acordat cultelor religioase, Guvernul a suplimentat, prin hotărâre, bugetul SGG, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, cu suma de 333,3 milioane lei.

De asemenea, la SGG a fost aprobată și suma de 2,307 milioane lei credite de angajament și 18,841 milioane lei credite bugetare și 87 milioane de lei pentru cheltuieli de funcționare și contribuții ale României la OCDE.

Pentru Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) au fost aprobate t redistribuiri de credite bugetare şi credite de angajament, respectiv diminuarea cu suma de 3.000 lei credite bugetare şi cu suma de 4.000 lei credite de angajament şi suplimentarea cu aceleaşi sume a creditelor bugetare, respectiv a creditelor de angajament la titlul 'Alte cheltuieli'.

De asemenea, de o redistribuire a fost vizat și ministerul Justiției. Mai exact s-a diminuat cu suma de 6,63 milioane lei credite de angajament, respectiv cu suma de 4,9 milioane lei credite bugetare aprobată la titlul ”Transferuri între instituții ale administrației publice” și se suplimentează cu aceleași sume credite de angajament și credite bugetare, la titlul ”Active nefinanciare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite