Budăi: Am văzut determinare la liderii Coaliţiei pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale
0Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, potrivit News, că a văzut determinare la liderii Coaliţiei pentru a rezolva problema pensiilor speciale.
Ministrul Muncii a susținut, potrivit News, că toată responsabilitatea pentru desființarea pensiilor speciale este aruncată pe un minister, după ce vreme de 25 de ani nu s-a fost făcut nimic pentru rezolvarea problemei.
Totodată, Marius Budăi a explicat că Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special, indiferent că este vorba de magistraţi sau de diplomaţi.
„Noi centralizăm ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legală şi constituţională să facă orice modificare pe statutul magistraţilor, de exemplu”, a explicat Budăi, potrivit News.
Ministrul a subliniat că săptămâna aceasta vor fi depuse la Senat amendamentele pentru legea pensiilor speciale. „Este un proiect iniţiat de Guvern, ai cărui coiniţiatori sunt toţi miniştrii de resort şi, bineînţeles, am semnat şi eu că este jalon, dar coiniţiatori sunt şi Ministerul Apărării, şi Ministerul de Interne, şi Ministerul Justiţiei, şi MAE şi Ministerul Transporturilor şi, bineînţeles, avizator, Ministerul de Finanţe”, a mai explicat Budăi
„În această situaţie, colegii mei miniştri au înţeles şi au venit cu aceste amendamente pe care le discutam şi în seara asta şi mâine se depun la liderii de grupuri parlamentare de la Senat, se vor dezbate în comisie şi vor fi trecute în vot final, astfel încât să nu ajungă la Camera Deputaţilor, proiectul de lege cu amendamente nedezbătute şi la Senat”, a mai declarat Budăi.
Ministrul a mai arătat că a văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă, „astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”, a explicat Budăi.
„Potrivit ministrului, există voinţa pentru rezolvarea problema, „dar trebuie să ţinem cont de deciziile Curţii Constituţionale, de independenţa sistemelor şi de tot ce este ca practică a Uniunii Europene”.
Aproximativ 200.000 de pensionari speciali are Ropmânia, potrivit minisrului Muncii. „Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a precizat Budăi, explicând că efortul financiar pentru aceste pensii este de „0.72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele şase legi”, iar cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 - 50.000 de lei pe lună.