Bogdan Aurescu l-a primit, la sediul MAE, pe Secretarul General al Organizației Maritime Internationale

0
0

Ministrul Afacerilor Externe l-a primit duminică, la sediul MAE, pe Secretarul General al Organizației Maritime Internaționale (OMI), Kitack Lim.

Bogdan Aurescu alături de Secretarul General al OMI FOTO: MAE
Bogdan Aurescu alături de Secretarul General al OMI FOTO: MAE

Conform comunicatului de presă transmis de MAE, discuțiile s-au concentrat în principal pe abordarea impactului agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, care afectează securitatea alimentară la nivel global, precum și asupra libertății de navigație în Marea Neagră.

Bogdan Aurescu și Kitack Lim „au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul implementării Acordului privind cerealele din Ucraina - Black Sea Grain Initiative, încheiat la Istanbul, la 22 iulie 2022, ca urmare a acceptării de către Ucraina, Federația Rusă și Turcia a planului în acest sens al Secretarului General al ONU, António Guterres”. 

Cu această ocazia, ministrul Afacerilor Externe a reafirmat importanța implementării acestui acord conform angajamentelor asumate de părți, cu accent pe necesitatea asigurării unui transport maritim sigur în Marea Neagră. De asemenea, acesta a atras atenția cu privire la importanța asigurării libertății de navigație în Marea Neagră și a siguranței transportului maritim. 

Bogdan Aurescu reafirmă sprijinul acordat de România față de Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe a reafirmat sprijinul acordat de țara noastră Ucrainei în contextul agresiunii nejustificate, neprovocate și ilegale a Rusiei împotriva statului vecin, centrat îndeosebi pe ajutorul umanitar oferit celor peste 2,1 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră, și pe măsurile de facilitare a exporturilor ucrainene de cereale.

„Astfel, a prezentat demersurile autorităților române în vederea identificării unor soluții practice pentru facilitarea transportului și tranzitului cerealelor ucrainene către piețele internaționale, inclusiv prin porturile românești de pe Dunăre și Portul Constanța de la Marea Neagră. A subliniat că, în ultimele luni, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România către destinațiile lor din întreaga lume și a dat asigurări că țara noastră va rămâne angajată, împreună cu partenerii europeni și globali, să joace un rol important în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securității alimentare globale” , se arată în comunicatul de presă transmis de MAE.

”Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, în calitatea sa de membru al Comisiei ONU de Drept Internațional și de co-președinte al Grupului de Studiu al acestui organism onusian privind Sea-Level Rise in relation to International Law (Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional), stadiul lucrărilor pe acest subiect și a discutat cu Secretarul General al OMI potențialul de cooperare cu Comisia ONU de Drept Internațional pe aspecte de interes comun legate de acest subiect important pentru un mare număr de state membre ONU” , se arată în comunicat. 

Secretarul General al OMI a transmis mulțumiri României

Kitack Lim a mulțumit României pentru facilitarea exporturilor ucrainene de cereale în contextul agresiunii ruse asupra Ucraine, dar și pentru maniera de gestionare a acestei situații complexe. 

Conform comunicatului de presă, acesta a încurajat România să continue implicarea activă în aceste demersuri, subliniind atât poziția strategică a țării noastre la Marea Neagră, cu rol important în vederea facilitării securității maritime, cât și pentru continuarea exporturilor de cereale din Ucraina. De asemenea, a subliniat importanța și potențialul economice ale Mării Negre, inclusiv în domeniul turismului.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite