Noi schimbări la MAE. Luca Niculescu, numit secretar de stat pentru OCDE

0
Publicat:

Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, a fost numit secretar de stat pentru procesul de aderare al României la Organizație de Cooperare și Dezvoltare Economică.

Luca Niculescu a fost unul dintre cei mai activi ambasadori din ultimii ani FOTO Arhivă
Luca Niculescu a fost unul dintre cei mai activi ambasadori din ultimii ani FOTO Arhivă

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, domnul Luca-Alexandru Niculescu se numește în funcția de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial, vineri seară.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 11 iulie, decretul privind rechemarea lui Luca Niculescu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Franceză, în Principatul Andorra şi în Principatul Monaco. Luca Niculescu afirma atunci că a fost o mare onoare pentru el să reprezinte timp de peste şase ani România în Franţa, Monaco şi Andorra şi anunţa o altă etapă în cariera sa, „tot pentru România”.

Șase secretari de stat la Externe

Prin numirea lui Luca Niculescu are loc ocuparea, cel puțin temporară, a tuturor celor șase funcții de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe. Organigrama MAE a fost modificată succesiv, până când a ajuns la șase secretari de stat. De asemenea, special pentru OCDE a fost mărită schema de personal cu 100 de posturi.

La nivel de conducere, o nouă funcție urmează să fie vacantată. Unul dintre secretarii de stat din prezent, Cornel Feruță, va trebui să plece ca ambasador la Organizația Națiunilor Unite, decretul de numire fiind semnat de către Klaus Iohannis din 13 mai.

Foaia de Parcurs, aprobată oficial din iunie

Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE, din 10 iunie 2022. Documentul fixează etapele procesului de aderare şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menţionează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislaţia şi practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum şi maniera în care se vor desfăşura discuţiile de aderare cu autorităţile române”, a transmis, vineri, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Foaia de Parcurs „accentuează importanţa valorilor comune, a viziunii şi a priorităţilor împărtăşite cu Organizaţia, ca elemente esenţiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obţinerii statutului de membru OCDE”.

OCDE, prioritate a guvernării

Potrivit Executivului, adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului şi dezvoltării economice.

Adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE reprezintă un semnal încurajator şi o recunoaştere a potenţialului ţării noastre de convergenţă cu statele cu economii consolidate. Acest document de orientare privind obiectivele sectoriale şi criteriile pe care România le va avea de îndeplinit ne oferă o imagine clară şi obiectivă a direcţiilor în care trebuie să ne îndreptăm eforturile pentru succesul discuţiilor de aderare. Avem ca obiectiv implementarea celor mai bune practici şi standarde OCDE, cu atât mai mult cu cât ele converg sau sunt complementare celor pe care România şi le-a asumat deja prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi pot contribui la îndeplinirea Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul român salută totodată adoptarea, în cadrul aceleiaşi reuniuni ministeriale a Consiliului OCDE din 9-10 iunie 2022, a unei serii de recomandări în domenii esenţiale pentru dezvoltarea economică şi socială, precum politica pentru întreprinderi mici şi mijlocii, oportunităţi mai bune pentru tineri, combaterea infracţiunilor fiscale, sau dezvoltare durabilă. România s-a alăturat la rândul său Recomandărilor respective, printr-un proces de coordonare inter-instituţională facilitat de Ministerul Afacerilor Externe.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri