Bode, la Consiliul informal JAI: I-am cerut omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne susține, într-o postare pe Facebook, că a abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen, în cadrul Consiliului informal JAI. Bode a cerut soluționarea dosarului „cât mai curând posibil”.

Lucian Bode a discutat cu omologul austriac la Consiliul informal JAI FOTO: Inquam Photos
Lucian Bode a discutat cu omologul austriac la Consiliul informal JAI FOTO: Inquam Photos

„În dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față - aderarea României la spațiul Schengen. În context, am subliniat că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și am cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil. Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România”, a anunțat ministrul, într-o postare pe Facebook.

Lucian Bode a afirmat că va continua dialogul cu toți partenerii europeni, în special cu cei din Comisia Europeană și președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, precizând că „aceasta este cea mai bună soluție pe care o avem în momentul de față pentru a conserva majoritatea covârșitoare de state care ne-au susținut și ne susțin în continuare”.

„De altfel, în ceea ce privește dialogul cu Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, am avut o întrevedere foarte bună cu omologul meu suedez, Gunnar Strömmer, pentru a ne coordona demersurile în vederea continuării și finalizării acestui proces, context în care i-am cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare. Mă bucur că Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate”, a adăugat acesta.

Ministrul s-a arătat încrezător în ceea ce privește deschiderea președinției suedeze a Consiliului UE pe tema aderării României, punctând faptul că aceasta a început consultările cu partenerii europeni în vederea găsirii unor modalități de deblocare a acestui dosar.

FOTO: Facebook Lucian Bode
FOTO: Facebook Lucian Bode

Dialog cu omologul austriac

Lucian Bode a discutat, în marja Consiliului informal JAI, cu omologul austriac, Gerhard Karner. Oficialul român a afirmat că „în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut”.

„Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, susține ministrul Bode.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite