România actualizează lista susținătorilor pentru aderarea la Schengen. Austria, de neclintit ANALIZĂ

0
Publicat:

Diplomația de la București face tot posibilul pentru a-și aduce aliați care să sprijine aderarea la Schengen, în timp ce Austria, prin Karl Nehammer, nu cedează deloc, menținându-și opoziția inclusiv pe teren bulgar.

România caută noi soluții pentru a forța aderarea la Schengen FOTO Shutterstock
România caută noi soluții pentru a forța aderarea la Schengen FOTO Shutterstock

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut în ultimele zile mai multe discuții telefonice sau întrevederi bilaterale, în marja Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în care a discutat cu reprezentanții mai multor state despre susținerea României în demersul de aderare la Spațiul Schengen. Printre țările care și-au reiterat sprijinul au fost Portugalia, Spania (viitoare deținătoare a președinției Consiliului UE din iulie), Suedia (deținătoare a președinției Consiliului UE până în iunie), Italia, Belgia, Slovenia, Republica Cehă, Olanda și Germania.

Ultimele două au și o relevanță mai mare, dat fiind că Olanda a ținut și România în șah pentru o perioadă, dar acum administrația de la Haga încă se opune aderării Bulgariei. „Ministrul de Externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spațiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, și a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluții pentru aderarea României”, arăta comunicatul de presă, după întrevederea lui Aurescu cu omologul olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra.

La rândul său, Germania e una din marile forțe europene care pot influența alte state. Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, și-a reiterat sprijinul pentru România, Berlinul fiind un partener de încredere și pe 8 decembrie, când a insistat pentru primirea României la Consiliul JAI, dar Austria a fost de neînduplecat.

Lobby prin intermediul Israelului

Surse politice din interiorul Coaliției susțin pentru „Adevărul” că România a purtat discuții cu diplomația israeliană și cu unele organizații evreiești pentru sprijinirea dosarului de aderare la Schengen, în vederea facilitării negocierilor cu Austria. Potrivit informațiilor „Adevărul”, ministrul de Externe israelian, Eli Cohen, l-a sunat pe omologul austriac pentru a discuta despre dosarul României privind aderarea la Schengen. Șeful diplomației israeliene i-ar fi cerut lui Alexander Schallenberg ca țara sa să nu se mai opună extinderii Schengen.

Comunitatea de austrieci de etnie evreiască sigur că este foarte importantă, și dacă comunitatea ar putea face o presiune la nivel local ar fi binevenită, dar eu cred că trebuie să ne axăm pe diplomația clasică și să nu așteptăm factori miraculoși care să ne treacă peste noapte dintr-o barcă în alta”, a precizat Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, pentru „Adevărul”.

Fostul demnitar al României a făcut apel la prudență, pentru a nu se interpreta că israelienii „răstoarnă opinii” după cum vor ei, recunoscând că acest stat are diplomați foarte buni. „Din acest punct de vedere, orice cuvânt bun pus de un diplomat, fie el și evreu sau german sau francez, este binevenit. Faptul că ne-ar putea ajuta diplomația israeliană ar fi binevenit, dar nu aș vrea să încurajăm această opinie că ei sunt păpușarii lumii pentru că acesta este un clișeu cu veche tradiție și, de cele mai multe ori, duce la concluzii foarte greșite”, a completat Cioroianu.

Nehammer s-a făcut că nu-l aude pe președintele bulgar

Cancelarul Austriei a mers în Bulgaria, unde, după ce a vizitat frontiera cu Turcia, nu a avut nicio reținere în a spune că trebuie consolidată și mai bine apărarea la granițe și că va face lobby la Bruxelles pentru a fi date două miliarde de euro din partea Comisiei Europene pentru Bulgaria, astfel încât să fie oprite valurile de migranți.

Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, a spus președintele Rumen Radev, la câțiva metri de Nehammer. Mai mult, a atras atenția că țara sa protejează frontierele UE mai bine ca unele state din Schengen. Cancelarul Austriei n-a schițat niciun gest măcar pentru a da impresia că subiectul Schengen poate fi negociat, după ce cu o zi înainte de venirea pe teritoriul Bulgariei anunțase în mod public faptul că Viena își menține vetoul, ceea ce înseamnă că nici nu încape discuția ca subiectul să fie deschis la Consiliul JAI din martie. Până atunci, joi și vineri este un Consiliu informal al JAI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite