Bâlbe guvernamentale. Salariile profesorilor cresc în primă etapă cu 13%, după ce mărirea inițială era de 8%

0
Publicat:

Guvernanții au trecut în prima formă a ordonanței „trenuleț” o creștere a salariilor profesorilor de doar 8% de la 1 ianuarie, pentru ca ulterior să rectifice și să editeze documentul, cu 13 puncte procentuale în plus la lefuri.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și premierul Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și premierul Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Varianta inițială prevedea faptul că măririle erau în felul următor: „(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.”. 

Ulterior, în mai puțin de jumătate de oră, Ministerul Finanțelor a publicat o ordonanță modificată.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.”, este noua prevedere. În schimb, guvernanții au avut grijă să dea din prima lefuri mărite pentru primari cu 5%.

Explicația: o eroare materială

Ministerul Finanțelor a precizat că procentul de 8% din forma inițială a fost, de fapt, o eroare materială. „În legătură cu Proiectul Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia.  Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024”.

De asemenea, în „ordonanța trenuleț” apar încă o serie de reglementări. Rămân înghețate angajările la stat. De asemenea, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

Pensiile speciale pentru primari nu se acordă nici în 2025.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite