Cresc salariile primarilor cu 5% în 2024. Ce alți aleși locali au veniturile majorate

0
Publicat:

Guvernul a reușit să găsească bani și pentru aleșii locali. Prin urmare, salariile primarilor, viceprimarilor, șefilor de CJ și vicepreședinților de CJ vor crește cu 5% în 2024, un an electoral cu patru rânduri de alegeri.

Prevederea din ordonanță va ajunge și pe masa parlamentarilor FOTO Inquam Photos
Prevederea din ordonanță va ajunge și pe masa parlamentarilor FOTO Inquam Photos

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX litera C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, este prevederea din legea bugetului prin care vor crește lefurile primarilor.

Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, este o altă prevedere, referitoare la bugetarii care vor avea și ei salariile crescute cu 5%.

Bâlbe privind salariile profesorilor

Guvernul a corectat ordonanța de urgență publicată în dezbatere publică miercuri și a modificat procentul cu care vor fi majorate salariile profesorilor de la 1 ianuarie. Față de varianta inițială, unde majorarea era de doar 8%, deși profesorilor li se promisese 13%, în varianta a doua publicată pe siteul ministerului de Finanțe apare procentul corect. Astfel, de la 1 ianuarie, salariile profesorilor cresc cu 13%, urmând ca diferența de 7% până la promisiunea guvernului pentru 2024 de 20% majorare să se aplice de la 1 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite