Aurescu, discuție privind aderarea la Schengen. Ministrul a mulțumit omologului ceh pentru sprijin

0
0

Șeful diplomației române a discutat cu omologul ceh, în contextul exercitării președinției cehe la Consiliul UE. Ministrul a mulțumit pentru sprijinul aderării la Schengen.

Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ceh FOTO Arhivă / Inquam Photos
Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ceh FOTO Arhivă / Inquam Photos

„Ministrul Bogdan Aurescu a avut vineri, 4 noiembrie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, în contextul exercitării de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene”, arată un comunicat de presă al  ministerului. 

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției, „șeful diplomației române a exprimat, totodată, mulțumiri pentru eforturile Președinției cehe a Consiliului UE vizând sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre stadiul și continuarea demersurilor pe acest dosar. Ministrul ceh de externe l-a asigurat pe omologul român că România va beneficia și în continuare de toată susținerea Cehiei pe parcursul procesului de aderare la Schengen”.

Pe agenda discuției dintre cei doi miniștri „a survenit pe fundalul foarte dinamic al relațiilor bilaterale româno-cehe, inclusiv în continuarea vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Praga, la 18 august 2022, precum și a recentei participări, în format online, a ministrului Lipavský la Reuniunea Anuală a Diplomației Române”, mai arată MAE. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu „a reiterat, în cadrul convorbirii, sprijinul deplin al României pentru obiectivele și buna desfășurare a Președinției cehe a Consiliului UE, inclusiv în contextul complex al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Situația din regiune, printre subiectele discutate

„În acest context, ministrul Lipavský a informat despre concluziile recentei sale vizite la Kiev, iar cei doi șefi ai diplomațiilor au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din teren. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat amplele măsuri multidimensionale luate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin facilitarea intrării în România a peste 2,75 milioane de cetățeni ucraineni, precum și pe palierul securității alimentarea, prin facilitarea tranzitului prin țara noastră a peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene”, a mai arătat sursa citată, completând că ministrul român a dat asigurări și privind continuarea spijinului. 

Printre subiecytele atinse de cei doi oficiali a fost și „situația din Republica Moldova, cu accent asupra necesității menținerii sprijinului UE și la nivel bilateral pentru securitatea energetică a acestei țări. Ministrul de externe al României a menționat demersurile țării noastre pentru asigurarea necesarului de energie pentru statul vecin”. 

„În cadrul discuției celor doi miniștri, a avut loc și un schimb de vederi privind privind situația din Balcanii de Vest, cu accent pe situația din Kosovo. În context, a fost amintit rolul Dialogului Belgrad-Priștina, facilitat de Uniunea Europeană, fiind încurajată continuarea angajamentului celor două părți și necesitatea menținerii unui climat general pozitiv, fără provocări de nicio parte”, a mai arătat sursa citată. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri