Aurescu, discuție despre românii din Marea Britanie cu secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Regatului

0
0

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii despre românii din acest stat, reiterând interesul autorităților române pentru respectarea drepturilor acestor cetățeni. 

Bogdan Aurescu și secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii FOTO Arhivă
Bogdan Aurescu și secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii FOTO Arhivă

Ministerul Afacerilor Externe a informat într-un comunicat de presă că șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, „a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, în marja Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu la București în perioada 29-30 noiembrie 2022”, iar cei doi oficiali au abordat „subiectelor de actualitate ale agendei bilaterale, precum și ale principalelor provocări internaționale, cu accent pe conflictul din Ucraina și multiplele sale implicații pe plan regional și global”.

Potrivit sursei citate, „în cadrul discuțiilor, a fost evidențiat nivelul foarte bun al cooperării multidimensionale româno-britanice în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. De asemenea, a fost subliniat obiectivul comun al aprofundării caracterului strategic al cooperării bilaterale și adaptării Parteneriatului la realitățile ieșirii Regatului Unit din UE și la principalele evoluții de pe scena internațională”.

De asemenea, în cadrul întrevederii, „ministrul Aurescu a reiterat interesul major al autorităților de la București pentru respectarea drepturilor celor peste 1,2 milioane de cetățeni români din Regatul Unit, evidențiind imperativul identificării unor măsuri care să asigure că cetățenii români din Regat beneficiază pe deplin de prevederile Acordului de Retragere și ale celorlalte reglementări stabilite în contextul Brexit-ului”.

Ministrul Aurescu, invitat la Londra 

Cei doi oficiali au abordat și subiectul consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în contextul provocărilor majore de securitate determinate de conflictul din Ucraina”, iar „în acest context, șeful diplomației române și-a exprimat satisfacția pentru cooperarea româno-britanică în domeniul apărării și securității, ca pilon principal al Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, a adresat mulțumiri pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliție aeriană în România, ca dovadă în plus de solidaritate aliată, și a exprimat interesul ca această cooperare să fie consolidată pe viitor”.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre „evoluțiile din Ucraina, precum și necesitatea continuării sprijinului internațional pentru această țară agresată de Federația Rusă. În context, ministrul Aurescu a prezentat sprijinul multisectorial oferit de țara noastră Ucrainei”. 

Dialogul a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la teme de interes comun de pe agenda internațională, fiind confirmată similitudinea pozițiilor celor două state, cu accent pe promovarea valorilor democratice și consolidarea parteneriatelor cu statele like-minded”, iar „oficialul britanic a adresat omologului român invitația de a efectua o vizită la Londra, invitație acceptată cu plăcere de ministrul român de externe”, mai arată sursa citată. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri