Aurescu, întâlnire cu omologul italian. Ministrul Italiei a reconfirmat sprijinul pentru aderarea la Schengen

0
0

Ministrul de Externe a avut o întâlnire cu omologul din Italia, Antonio Tajani, care a reconfirmat sprijinul țării sale pentru aderarea României la Spațiul Schengen. 

Ministrul de Externe a discutat cu omologul italian despre aderarea la Schengen FOTO Arhivă
Ministrul de Externe a discutat cu omologul italian despre aderarea la Schengen FOTO Arhivă

Ministerul de Externe a informat într-un comunicat de presă că șeful diplomației române a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, „o întâlnire cu vice-prim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei, Antonio Tajani, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, pe care ministrul român de externe o găzduiește la București în perioada 29-30 noiembrie 2022”, unde  oficialul Italiei a reconfirmat sprijinul ferm al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen.  

Potrivit sursei citate, cei doi miniștri „și-au exprimat satisfacția față de dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, fiind de acord că există un potențial consistent pentru extinderea relațiilor dintre cele două țări în toate domeniile de interes comun”.

„Totodată, au salutat consolidarea tendinței ascendente a schimburilor comerciale din acest an, de cca 20% în primele opt luni, care vine după o valoare record înregistrată în comerțul bilateral în anul 2021, respectiv 16,55 de miliarde euro, precum și consistența cooperării la nivelul comunităților de afaceri și a relațiilor inter-umane, fiind evocată contribuția valoroasă în acest sens a numeroasei comunități de români din Italia”, mai arată sursa citată. 

Ședință comună a Guvernelor, agreată de șefii diplomațiilor române și italiene 

Potrivit sursei citate, „cei doi miniștri au agreat organizarea unei noi ședințe comune de guvern România-Italia, precum și a unui Forum de Afaceri în marja ședinței comune, ceea ce ar da un impuls suplimentar cooperării multisectoriale dintre cele două țări”.

„În ceea ce privește cooperarea în domeniul securității, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru contribuția constantă a Italiei la asigurarea securității țării noastre, prin participarea la misiunile de poliție aeriană în România”, mai arată sursa citată. 

În același timp, șeful diplomației române „a mulțumit omologului său pentru sprijinul ferm al Italiei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și adoptarea cât mai rapidă a unei decizii în acest sens”.

„La rândul său, oficialul italian a reconfirmat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat pentru reducerea presiunii migratorii pe care o resimte Italia”, a mai transmis MAE.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite