Miniștrii de externe din G7, la Bucureşti pentru a discuta despre ajutoare speciale pentru iarnă destinate Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte state puternic industrializate (G7) vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni la Bucureşti, modalităţi de a susţine în continuare a Ucrainei în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a scris joi pe Twitter șefa diplomației germane, relatează Reuters.

Annalena Baerbock, șefa diplomației de la Berlin Foto EPA EFE
Annalena Baerbock, șefa diplomației de la Berlin Foto EPA EFE

“Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă, inumană. (Preşedintele rus Vladimir) Putin poate arunca populaţia Ucrainei în frig şi întuneric cu rachetele lui. El nu va distruge niciodată dorinţa lor de libertate şi sprijinul nostru”, a adăugat Annalena Baerbock.

O reuniune a miniştrilor de externe din NATO urmează să aibă loc la Bucureşti marţi şi miercuri. Reuniunea miniştrilor de externe din G7 care a avut loc în Germania la începutul acestei luni, la iniţiativa ministrului Baerbock, s-a concentrat asupra modului de a sprijini Ucraina în iarnă în faţa atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării.

Oraşe ucrainene au fost cufundate în întuneric săptămâna aceasta după atacuri cu rachete ruseşti, ceea ce a cauzat una dintre cele mai grave pene de curent la nivel naţional.

Aproximativ 50% din capitala ucraineană Kiev nu are curent electric vineri dimineaţă, în urma atacurilor ruse asupra infrastructurii critice care au dus la întreruperi de curent pe scară largă, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează CNN.

Administraţia militară a oraşului Kiev a anunţat pe contul de Telegram că alimentarea cu apă a fost complet restabilită, iar echipajele de urgenţă lucrează rapid pentru a restabili sistemnul de încălzire.

De asemenea, autorităţile au adăugat că ”de îndată ce sistemul de alimentare se va stabiliza, comunicarea va apărea în toate cartierele Kievului”, după ce întreruperile de curent au afectat reţelele mobile.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice de miercuri au dus la oprirea temporară a majorităţii centralelor electrice din Ucraina şi au lăsat majoritatea oamenilor fără electricitate.

Forţele armate ucrainene au precizat că 70 de rachete ruseşti au fost lansate miercuri după-amiază, iar 51 au fost doborâte, alături de cinci drone de atac.

Tot Reuters semnalează că „România e dispusă să continue să furnizeze energie electrică Republicii Moldova, în condiţiile în care bombardamentele rusești din Ucraina îi afectează acesteia aprovizionarea, dar interconexiunile insuficiente reprezintă o provocare”.

Săptămânalul german Der Spiegel vorbește despre „un al doilea front” în război, referindu-se la Republica Moldova. „Moldova vrea să adere la UE, dar Rusia face tot posibilul pentru a destabiliza mica republică. Kremlinul a redus drastic livrările de gaz și orchestrează proteste în țară.” Însă Berlinul și Parisul i-au acordat Chișinăului ajutoare suplimentare de 32,3, respectiv 100 de milioane de euro. Șantajul energetic al lui Putin „nu va funcționa. Moldova are prieteni și parteneri în UE”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite