AUR reia tema privind vaccinarea obligatorie. Rafila: E iresponsabil să transmiți mesaje false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat demersul AUR, formațiune care cheamă lumea la proteste pentru o temă falsă, adică vaccinarea obligatorie, potrivit demnitarului. Unul din ultimele proteste publice susținute de AUR, cel din 10 mai, s-a lăsat inclusiv cu violențe.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos

Reprezentanţii AUR au anunţat că vor organiza un protest, joi de la ora 11.00, împotriva Strategiei Naţionale de Vaccinare pregătită şi elaborată de Ministerul Sănătăţii. Aceştia precizează că această strategie „nu este altceva decât un plan metodic pentru a impune, pe şest, obligativitatea vaccinării” şi solicită ministrului Alexandru Rafila să retragă imediat Strategia Naţională de Vaccinare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că nu e vorba de nicio vaccinare obligatorie. „În mod evident nici noi ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii de sănătate publică care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării. Ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă că noi, ca profesionişti în domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat Rafila, miercuri la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că România are o scădere a ratei vaccinării şi am ajuns la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale adminitrate copiilor.

Avem această datorie datorită profesiei noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii de vaccinare în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada UE în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale care se administrează copiilor. Ori lucrul acesta poate să afecteze serios sănătatea tinerii generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ”, a completat demnitarul.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății dr. Alexandru Rogobete a declarat luni că Strategia naţională de Vaccinare în România este despre informarea corectă şi accesul echitabil la vaccin, iar pentru prima oară pacienţii au acces la vaccinuri gratuite şi în premieră este oferit acces facil la vaccinarea anti-HPV, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Creșterea agresivității

În luna mai „Adevărul” arăta că apropierea alegerilor îi face pe cei din AUR să ducă o politică din ce în ce mai agresivă, cu proteste, scandal şi abordări prin care dezinformează. Specialiştii pun comportamentul partidului pe seama unei încercări de a mobiliza electoratul.

De la intrarea în Parlament, George Simion şi parlamentarii AUR au făcut opoziţie într-o manieră agresivă, prin îmbrânceli, cuvinte grele la adresa aleşilor Puterii, dar şi prin discursuri cu tentă suveranistă. De altfel, formaţiunea a fost catalogată în repetate rânduri, de analişti şi politicieni, drept una extremistă. Comportamentul aleşilor AUR a dus chiar la schimbarea regulamentului Parlamentului.

Pe 10 mai, George Simion și parlamentarii s-au alăturat simpatizanților formațiunii, adunați la protest, unde manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar Simion s-a urcat inclusiv pe gard la un moment dat. Cel puțin doi parlamentari, Ludovic Orban (președinte Forța Dreptei) și Csoma Botond (liderul deputaților UDMR), au fost jigniți, iar unul și agresat. „M-au scuipat, m-au înjurat”, a afirmat Orban. „Am văzut niște persoane în spatele meu, dar jandarmii i-au oprit și am intrat în curte. Au spus «afară cu UDMR, luați-i gâtul»”, a precizat și liderul deputaților maghiari.  

Formațiunea a îndemnat la ieșirea în stradă și cu alte ocazii, mai ales în pandemie. Una din nemulțumiri a fost de așa-zisa încercare de vaccinare obligatorie anti-COVID, deși nu s-a pus deloc problema. Inclusiv la locul de muncă a căzut propunerea privind vaccinarea sau privind venirea celor nevaccinați, dar testați periodic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite