Registrul vaccinărilor va fi accesibil online. Ce înseamnă asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de Strategie națională de vaccinare prevede și informatizarea Registrului de imunizare, astfel că el va fi accesibil chiar și pacienților sau părinților, în cazul copiilor.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul de Strategie este menit să asigure „acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă”.

Documentul dă dreptul mai ales pacienților cu boli cronice să se vaccineze gratuit la cerere, după modelul vaccinului gripal. „Boală cronică înseamnă în același timp afecțiune hematologică, oncologică, boli pulmonare, boli cardiace, obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie. Când vorbim despre prevenția bolilor infecțioase la pacientul cronic vorbim despre persoane cu imunitate modificată față de populația generală. Și atunci, vaccinarea este esențială, ca mijloc de păstrare a sănătății acestor persoane în așa fel încât boala de fond să nu fie agravată printr-o infecție care, de multe ori, poate fi fatală sau poate produce invaliditate pe perioadă îndelungată”, a explicat dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie în București.

Prevenția este cost-eficientă

„Prevenția la acești pacienți este cost-eficientă. Ne dorim cu toții extinderea activității de vaccinare pe parcursul vieții. Ne dorim să protejăm persoanele vulnerabile la îmbolnăvire. Acele grupuri de risc populațional care, dacă se îmbolnăvesc de o boală infecțioasă, aceasta îi poate ucide”, mai spune dr. Herdea.

O altă noutate pe care o aduce proiectul de strategie vizează extinderea vaccinării anti-HPV. „Va cuprinde atât băieții de la 11 până la 18 ani, cât și femeile până la 45 de ani. Ceea ce este foarte bine. De ce și la băieți? Pentru că ei sunt focarul și mi se pare normal să poată fi vaccinați și să nu fie niciun fel de discriminare între fete și băieți. Este esențial să protejăm această grupă populațională pentru că la acești copii riscul cel mai mare este de infecție transmisă sexual. Acum, copiii sunt mult mai precoce, mult mai dezvoltați, nu e normal să nu acceptăm faptul că informatizarea, accesul la informație produc și modificări de comportament. Să privim ce se întâmplă în jurul nostru. Ei bine, copiii au nevoie să fie protejați. Și educați. Iar părinții, informați. Sperăm să fie și finanțat acest proiect”, a adăugat experta.

Cât privește vaccinarea femeilor până în 45 de ani, acestea se vor putea imuniza printr-un mecanism de compensare a vaccinului.

Este nevoie de un tablou internațional al vaccinărilor 

Proiectul de act normativ înscrie România într-un circuit internațional în materie de vaccinare, punctează Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Drepturilor Pacienților: „Trebuie să ne înscriem cumva în acel tablou al vaccinării la nivel internațional, pentru că și noi migrăm, pe de o parte, pe de alta, la noi vin alții și avem obligații. Se știe foarte bine care este scopul vaccinării și contează mult procentul de persoane vaccinate în prevenirea unor epidemii locale sau mai largi. Ce este nou în strategie este că au introdus și o estimare a bugetului. Aceasta probabil pentru a-i obliga pe viitorii guvernanți ca atunci când se face legea bugetului să țină cont că și aici există obiective care trebuie îndeplinite și sunt prioritare”.

Un alt punct important al strategiei este cel referitor la informatizarea mai bună a Registrului național de vaccinare care în acest moment funcționează cu dificultăți. „El trebuie accesibilizat chiar și pacienților. Sau părinților, în cazul copiilor. O persoană care pleacă în străinătate sau se mută cu domiciliul trebuie să aibă posibilitatea să ia niște certificate de vaccinare, dar nu de la medicul de familie”, mai spune Barbu. Pentru că, nu de puține ori s-au petrecut erori, medicii de familie s-au schimbat, s-au pierdut documente, fișe medicale, încât nu se mai știa dacă copiii au fost vaccinați sau nu, adaugă Vasile Barbu.

O altă bilă albă a proiectului este că vorbește despre educație, atât a personalului medical, dar și a pacientului și de convingerea lui în favoarea vaccinării.

Protecție față de 14 boli infecțioase 

În acest moment, România are un Program Național de Vaccinare finanțat de la bugetul de stat. Prin intermediul lui se asigură vaccinarea gratuită a tuturor copiilor, începând de la naștere și până la vârsta adolescenței, potrivit unui calendar național, precum și a unor grupe populaționale la risc. În cadrul Programului se asigură protecția față de 14 boli infecțioase considerate priorități pentru sănătatea publică: poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita virală tip B, infecția cu Haemophilus influenzae tip b, tuberculoza, infecția cu pneumococ, infecția cu Human Papilloma Virus (HPV), gripa, infecția cu SARS-CoV-2. Vaccinările sunt realizate în principal de către medicii de familie care le introduc în Registrul Electronic Național de Vaccinări. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite