Amendamentele pe legea pensiilor speciale, trimise în Parlament. Când au loc primele dezbateri

0
Publicat:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că luni ajung amendamentele pentru legea privind pensiile speciale, în acord cu decizia CCR, urmând ca primele dezbateri din comisii să aibă loc marți.  

FOTO Facebook
FOTO Facebook

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă au decis transmiterea amendamentelor privitoare la pensiile de serviciu în procedura parlamentara, după decizia Curții Constituționale. „Astăzi, cel mai probabil în cursul acestei după-amiezi, vor ajunge amendamentele formulate de Guvern prin Ministerul Muncii, cu toată expertiza pe care noi, ca minister al Justiției, am pus-o la dispoziție pentru a fi îndeplinite rigorile din motivarea Curții Constituționale”, a anunțat Alina Gorghiu într-o conferință de presă

„Vor fi aceste amendamente prezentate comisiilor. Cele două comisii care sunt raportoare din Senatul României, mâine la ora 10.00 au programată o ședință comună și sperăm ca după dezbaterile care vor avea loc, care sunt limitate la observațiile pe care Curtea le-a făcut, vom avea cât de curând, sper eu, în procedură accelerată, și un vot în plenul Senatului”, a mai spus ministrul. 

Potrivit ministrului, „aspectele care au rămas în discuție, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, le veți vedea în amendamente. Ele au fost discutate cu Comisia Europeană, cu experții tehnici din cadrul Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială și sunt legate de baza de calcul la care ne raportăm”. 

„Decizia CCR ne direcționează destul de limitat. Se face o raportare a bazei de calcul la o medie a indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute din ultimele 48 de luni înainte de data pensionării. Curtea Constituțională ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună. Noi am încercat această variantă de mijloc, care sper să fie în acord cu decizia. De asemenea, cu privire la vechimea asimilată, s-a făcut o formulă de amendament discutată cu colegii de la Ministerul Muncii și cu cei din Comisie, este vorba de acea perioadă de cel mult 5 ani vechime asimilată cu eșalonarea ei în timp. Este de asemenea în discuție modul de calcul”, a precizat Gorghiu. 

Ministrul a mai arătat că formula de impozitare „este diferențiată pe cele două dimensiuni, pe partea contributivă și pe partea necontributivă”

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a susținut că că doreşte ca în următoarele două săptămâni să fie trecuten prin Parlament amendamentele la legea pensiilor speciale, astfel încât să poată fi rezolvată cererea de plată numărul III din PNRR. „Doresc ca în următoarele 2 săptămâni aceste amendamente la pensiile speciale să le trecem prin Parlament şi să vedem dacă mai este atacată de Înalta Curte legea, astfel încât să închidem cererea de plată numărul trei”, a afirmat premierul.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite