Amendament: Trotinetele electrice ar putea avea viteza limitată la maximum 15 km/h

0
0

Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, propune, printre-un amendament, ca viteza cu care trotinetele electrice pot circula pe drumurile publice să fie limitată la maximum 15 km/h.

Proiect pentru limitarea vitezei trotinetelor electrice. Foto: Arhivă
Proiect pentru limitarea vitezei trotinetelor electrice. Foto: Arhivă

"Am propus astăzi în Comisia Juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h; mult prea mult!

A venit momentul să spunem STOP agresivității. A venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar și care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice.

Reducerea vitezei setate este o primă soluție.

Dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare. Voi reveni asupra subiectului", a scris Gabriel Andronache pe Facebook.

Ce obligaţii au utilizatorii

Vârsta minimă a utilizatorilor de trotinete este de 14 ani. Cei cu vârsta sub 16 ani trebuie să poarte cască de protecţie atunci când se deplasează pe partea carosabilă. De asemenea, este permisă folosirea doar a pistelor pentru biciclete în cazul existenţei acestora, iar în lipsa pistelor, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Totodată, sunt necesare iluminarea trotinetelor cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace şi sistem de avertizare sonoră.

Trotinetele electrice vor avea RCA

Toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină RCA, cel mai probabil de anul viitor. În cazul în care trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care oferă serviciul, conform unei Directive Europene.

Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională prevederile Directivei 2021/2118 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite