Trotinetele electrice vor avea RCA

0
Publicat:

Toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină RCA, cel mai probabil de anul viitor. În cazul în care trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care oferă serviciul, conform unei Directive Europene.

Trotinetele electrice vor fi înmatriculate și asigurate
Trotinetele electrice vor fi înmatriculate și asigurate

Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională prevederile Directivei 2021/2118 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

Încă nu se știe nimic despre prețul viitoarei asigurări obligatorii, însă se poate anticipa cu suficientă precizie când va intra în vigoare noua regulă, având în vedere că Directiva impune statelor membre UE să adapteze propria legislație până cel târziu la finalul anului 2023, arată economica.net. De altfel, la nivelul autorităților din România se lucrează deja la un draft de act normativ care urmează să preia prevederile Directivei. Deci cel târziu de la începutul lui 2024, RCA pentru trotinete devine obligatoriu. Este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple chiar de anul viitor.

Soluția cu asigurării pentru trotinete nu este una cu totul noua mai ales că în ultimii ani acestea au devenit mijloce de transport din ce în ce mai populare. Concret, mai mulți asigurători au venit în sprijinul clienților, oferind produse de asigurare care oferă protecție financiară pentru situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă o daună materială, costurile financiare rezultate pot fi preluate de asigurător, în limita de răspundere acoperită prin polița achiziționată. Totodată, dacă o asigurare de răspundere civilă dedicată trotinetelor ajută atunci când accidentul s-a produs din vina conducătorului acesteia, provocând daune unor terți, pentru cel vinovat, o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață poate fi o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale.

Instructor moto, Cristian Anghel a declarat pentru „Adevărul” că trotinetele electrice au ajuns, cel puțin în centrele urbane mari și medii, un mijloc important de transport și că fenomenul trebuie reglementat. „În primul rând aceste trotinete electrice ar trebui să fie înmatriculate la primării așa cum se întâmplă acum cu scuterele de capacitate mică. Eu cred că acea înmatriculare vine și cu o responsabilizare a proprietarului mai ales că atunci ar fi obligatorie și încheierea unei polițe de asigurare civilă RCA și eventualele accidente ar aduce creșterea taxei. Și aici nu inventăm roata. Așa se procedează în mai multe țări europene”, a precizat, cu ceva timp în urmă, Cristian Anghel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite