Ambasadorul Victor Micula: România se va implica în reconstrucția Ucrainei prin proiecte UE și naționale

0
0

Ambasadorul României în Ucraina susține într-un interviu pentru Agerpres că România se va implica în procesul de reconstrucție a Ucrainei prin proiecte ale Comisiei Europene, dar și prin proiecte naționale.

România va ajuta la reconstrucția Ucrainei, potrivit ambasadorului român la Kiev FOTO: Inquam Photos
România va ajuta la reconstrucția Ucrainei, potrivit ambasadorului român la Kiev FOTO: Inquam Photos

Victor Micula a precizat că România lucrează în acest moment, împreună cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la mecanismul de finanțare a reconstrucției Ucrainei.

"Foarte multe resurse ale României vor fi dirijate cu ajutorul Comisiei Europene ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar ne dorim să avem şi câteva proiecte de reconstrucţie unde să punem steagul românesc şi de proiecte de reconstrucţie naţionale. Suntem în etapa în care evaluăm potenţiale zone unde am putea să implementăm astfel de proiecte şi să alegem domeniul în care să ne specializăm, ce anume să ne asumăm. Noi avem o oarecare experienţă cu reconstrucţia şi modernizarea de grădiniţe în Republica Moldova. Să zicem că ăsta ar putea să fie un domeniu unde am punea să ne asumăm nişte proiecte sub steag românesc, dar încă trebuie să ne facem propriile evaluări, să discutăm cu instituţiile româneşti care vor fi implicate în acest proiect, precum şi cu autorităţile centrale şi locale ucrainene. Este un exerciţiu foarte complex. Până când ne vom asuma un proiect naţional, vom continua să contribuim prin mecanisme multilaterale în ajutoarea Ucrainei", a afirmat Alexandru Victor Micula pentru Agerpres.

Ambasadorul României în Ucraina susține că  nevoile sunt însă mult mai mari decât poate oferi România care nu este singură în acest proces de ajutor față de Ucraina. De asemenea, Micula a precizat că trebuie înțeles că procesul este unul foarte complex.

"Ne străduim să ajutăm, dar nevoile sunt atât de mari încât ceea ce putem să oferim din toată inima este o jumătate de picătură într-un ocean de nevoi. Există mai multe programe guvernamentale, dar şi programe pe care le desfăşurăm alături de alte state membre şi cu Comisia Europeană şi există foarte multe programe ale autorităţilor locale din România, ale unor organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi chiar ale unor voluntari. Aş zice că toate aceste proiecte, toate aceste ajutoare oferite Ucrainei sunt importante. Fiecare la nivelul lui. Nu contează atât de mult valoarea şi volumul, contează motivele care stau în spatele demersului de a ajuta Ucraina. Există discuţii bilaterale şi multilaterale, dar trebuie să înţelegem că este un proces foarte complex şi care are o dinamică foarte complicată, pentru că, dacă este să mă raportez la momentul Conferinţei din Lugano, de la începutul lunii iulie, la momentul respectiv se vorbea despre aproximativ 40.000 de obiective care au fost distruse parţial sau complet şi care aveau nevoie de ajutor pentru a fi reconstruite. Până să sosesc la post, deja se dublase numărul obiectivelor distruse complet sau parţial şi, pe măsură ce se eliberează teritoriul ucrainean, constatăm că nivelul de distrugere în zonele respective este enorm. Aşa că nevoile cresc exponenţial pe măsură ce ostilităţile continuă", a adăugat Micula pentru sursa citată.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri