„Alba-neagra” cu finanțarea spitalelor. Cum se scuză Rafila și dă vina pe CNAS, deși documentele îl contrazic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este iar în centrul unor controverse, după ce în cazul finanțării spitalelor a încercat să arunce vina pe CNAS, pentru întârzierea unor programe de sănătate, deși documentele de la Casă îl contrazic pe demnitar.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Inquam Photos
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Inquam Photos

„Asigurarea finanțării în cadrul acțiunilor prioritare derulate de Ministerul Sănătății, în zonele critice ale spitalelor de urgență, cum sunt ATI, Trauma, Arși Gravi, AVC și Infarct miocardic acut reprezintă o prioritate, în condițiile în care întârzie avizarea de către CNAS a finanțării suplimentare pentru spitalele publice”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății, care-l citează pe Alexandr Rafila.

Este esențială găsirea cât mai rapidă a unei soluții care să asigure funcționarea corespunzătoare a spitalelor, decontarea medicamentelor compensate și gratuite către farmacii și funcționarea programelor de sănătate, care sunt gestionate de CNAS”, a mai demnitarul. Concluzia: Ministerul Sănătății alocă 150 de milioane de lei pentru spitale.

Replica din partea Casei

Casa Națională de Asigurări de Sănătate îl contrazice pe ministru. „O să spun din capul locului că avizul la care se face referire a fost emis încă de acum două săptămâni și jumătate, mai exact pe data de 21 septembrie. Menționez, de altfel, ca avizul a fost favorabil, cu observații”, a fost replica purtătorului de cuvânt al CNAS, Cristina Călinoiu.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, reprezentanții CNAS au avut aproape în fiecare săptămână discuții la Ministerul Finanțelor pe tema finanțării, pentru ca sumele necesare să ajungă în timp util la beneficiari.

De altfel, documentul de mai jos arată că avizul a fost dat din timp.

AVIZ CNAS pentru MS FOTO Arhivă jpg

Nu e pentru prima dată când de la unele ministere se încearcă pasarea responsabilității la CNAS. Dispute pe tema responsabilității au fost și cazul banilor pentru decontarea unor medicamente pentru bolnavii de cancer, unde Ministerul Finanțelor întârziase cu plățile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite