Medicii, şocaţi de interzicerea hidratării ca măsură anti-COVID: „Vom crea probleme grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abonaţii sălilor de fitness din România au aflat, astăzi, că hidratarea într-un spaţiu închis a fost interzisă, potrivit unui text apărut în Monitorul Oficial!

După 90 de zile în care sălile de sport au fost închise, astăzi, ele şi-au reluat activitatea, însă fără ca oamenii să aibă posibilitatea de a face duş, după terminarea antrenamentului, şi fără accesul la apă, în timpul efortului.

După cum „Adevărul“ a scris aici, Monitorul Oficial spune că hidratarea e posibilă doar în aer liber! Drept urmare, cei care merg la sală trebuie să iasă din zona unde se află aparatele, dacă vor să bea apă. Adică o măsură fără nicio noimă, luată în numele luptei cu noul coronavirus.

„Adevărul“ a contactat doi medici, cu specializări în nutriţie, pentru a afla punctul lor de vedere legat de faptul că oamenilor li s-au confiscat sticlele de apă.

„Din punct de vedere medical, lipsa hidratării în timpul efortului poate avea efecte de la uşoare la foarte serioase. Apa din organism este eliminată prin transpiraţie în timpul efortului astfel încât corpul să-şi menţină temperatura optimă, în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Dacă apa din organism este eliminată fără a fi înlocuită, va scădea tensiunea arterială, iar creierul va fi mult mai prost oxigenat. De aici apar simptome precum dureri de cap, ameţeli, stare de slăbiciune generală sau chiar stare de lipotimie (leşin în termeni populari), ceea ce nu este deoc în regulă, ţinând cont că poţi să cazi şi să te loveşti destul de grav. Alte simptome ale deshidratării mai pot fi respiraţia dificilă sau crampe musculare. Practic, la orice efort care trece de 30 de minute, din punct de vedere medical, hidratarea este obligatorie, cu aproximativ 100-150 ml la fiecare 10-15 minute de efort. Este evident că măsura nu a fost gândită din punct de vedere medical, cu atât mai mult cu cât consumul de apă în timpul efortului nu poate creşte sub nicio formă riscul transmiterii noului coronavirus“, ne-a spus dr. Mircea Purcaru, medic Specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Să interzici hidratarea în spaţiile închise, cum ar fi în interiorul sălilor, e o măsură negândităt! N-are niciun sens. Chiar şi înainte de pandemie, fiecare îşi folosea la sală propria sticlă de apă. E o chestie de bun simţ, fiindcă, dacă bei din sticla altuia, rişti să iei nu doar coronavirus, ci şi herpes sau hepatită. Altfel, hidratarea în timpul efortului e absolut necesară! Deshidratarea e un stres mare pentru organism. Şi poate cauza fel şi fel de probleme, care încep de la dureri de cap, lipsa de concentrare şi scăderea nivelului de performanţă sportivă. Iar dacă prin deshidratare pierzi peste 5% din greutatea corpului, atunci se poate ajunge şi la colaps“, ne-a explicat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă.

E clar că nu poţi purta mască în timpul efortului fizic şi nici nu poţi să stai fără să bei apă.  Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness       
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite