Ce fac petrodolarii: Spania duce Real şi Barcelona într-o ţară unde drepturile omului sunt călcate în picioare

Ce fac petrodolarii: Spania duce Real şi Barcelona într-o ţară unde drepturile omului sunt călcate în picioare

Mohamad Bin Salman foloseşte evenimentele sportive pentru a mai repara imaginea Arabiei Saudite în lume

„Pe această lume, orice om are un preţ. Iar ăla care susţine că nu poate fi cumpărat n-a primit, deocamdată, preţul corect“. Iată un citat rostit de un om înţelept care demonstrează că totul se rezumă la bani şi doar visătorii pot crede altceva.

Iar faptul că Arabia Saudită, o ţară în care drepturile omului sunt încălcate şi în care membrii familiei regale comit crime înfricoşătoare (cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi e încă proaspăt), găzduieşte tot mai multe evenimente de anvergură demonstrează, încă o dată, teoria de mai sus. 
 
La sediul Federaţiei Spaniole de Fotbal s-au tras la sorţi semifinalele Supercupei Spaniei. Pentru prima dată, începând din 2020, competiţia se va trece la un format cu patru echipe. Iar primele calificate sunt:
 
*Valencia – Câştigătoarea Cupei 
 
*Barcelona – Campioana din La Liga
 
*Real Madrid – Locul 3 în campionatul trecut
 
*Atletico Madrid – Locul 2 în campionatul trecut
 
Până aici, nimic neobişnuit. Ceea ce a provocat însă un val de indignare a fost decizia federaţiei de a organiza Supercupa Spaniei la...Jeddah, în Arabia Saudită! „E o victorie a banului şi a afacerii asupra sportului“, a spus Veronica Boquete, fostă jucătoare în naţionala feminină a Spaniei. Iar Maria Jose Rienda, secretar de stat în probleme legate de sport, a fost şi mai vehementă: „Guvernul nu susţine organizarea unor evenimente sportive în ţări în care drepturile femeilor nu sunt respectate“.
 
Preţul afacerii: 20 de milioane de dolari
 
În ciuda acestor declaraţii, Federaţia Spaniolă de Fotbal a bătut palma cu saudiţii. Preţul afacerii? 20 de milioane de dolari, suma urmând a fi împărţită, aproape în întregime, între echipele calificate.
Şi, pentru a mai scăpa de presiunea opiniei publice, federaţia a explicat detaliile înţelgerii cu partea saudită. „Femeile vor putea asista la meciurile din Supercupă fără nicio restricţie, din orice sector al stadionului, îmbrăcate aşa cum vor ele. Această Supercupă nu va face Spania de ruşine. Mergem în Arabia Saudită, fiindcă e o decizie bună pentru Spania. Vrem să obţinem dreptul de a găzdui Mondialul din 2030, alături de Portugalia, iar astfel de competiţii vor creşte expunerea fotbalului spaniol la nivel global“.
 
Potrivit acordului semnat cu Arabia Saudită, această ţară va găzdui Supercupa Spaniei în 2020, 2021 şi 2022. Această mutare reprezintă încă o lovitură dată de arabi, după ce, în luna ianuarie a acestui an, Supercupa Italiei a fost disputată, de asemenea, la Jeddah: Juventus – AC Milan, scor 1-0. Şi următorul meci din cadrul competiţiei, Juventus – Lazio, va fi găzduit tot de Arabia Saudită, cele două formaţii italiene urmând să se dueleze, la Riad, la 22 decembrie.  
 
Supercupa Spaniei 2020
 
Semifinale
 
8 ianuarie: Valencia – Real Madrid
 
9 ianuarie: Barcelona – Atletico Madrid
 
*Finala e programată pentru 12 ianuarie. Toate partidele se vor disputa pe stadionul „King Abdullah“ din Jeddah, cu o capacitate de 62.345 de locuri.
 
Cele mai titrate echipe
 
Nume Supercupe câştigate Finale pierdute
 
Barcelona 13 10
 
Real Madrid 10 5
 
Deportivo La Coruna 3 -
 
Atletico Madrid 2 4
 
Athletic Bilbao 2 2
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările