„A furat maică, dar a făcut ceva şi pentru noi“. O mentalitate păguboasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât de corupt trebuie să fie un primar pentru a stârni revolta concetăţenilor săi? Ce anume ar putea să trezească din adormire populaţia unor localităţi cu edili acuzaţi de fapte de corupţie sau de altă natură, cum este cazul primarului Gheorghe Nichita aflat, printre altele, în scandal jenant cu fosta iubită?

Câţi dintre acuzaţi au avut demnitatea să-şi prezinte demisia în urma unor astfel de scandaluri, dar, mai ales, în câte localităţi oamenii s-au mobilizat şi i-au cerut acestuia să nu terfelească imaginea oraşului şi să demisioneze din funcţie? Nichita, Vanghelie, Mazăre, primarul din Slatina şi alţi edili, nu ştiu exact numărul lor, sunt arestaţi preventiv sau la domiciliu pentru diverse fapte de corupţie sau abuz în serviciu. Nu avem demisii, nu avem proteste. Avem suspendări, dar nu din funcţiile administrative, ci din cele politice, exemplul lui Nichita care s-a autosuspendat din PSD. La Iaşi, Constanţa, Bucureşti-Sectorul 5, Slatina sau Miercurea Ciuc, arestarea edililor n-a trezit în rândul celor care i-au pus în funcţii niciun fel de revoltă. Există frică, lehamite, neinteres, delăsare, însă cel mai grav, este un fel de complicitatea tacită a votanţilor. Într-o discuţie avută cu o rudă apropiată, care locuieşte într-unul din oraşele aflate în situaţia prezentată mai sus, am găsit, acest mod de raportare care explică impasibilitatea oamenilor. „A furat maică, dar a făcut ceva şi pentru noi“, a fost replica rudei mele. „Ce a făcut?“, am întrebat destul de contrariat. „Uite, la noi a tras apă curentă, ne-a asfaltat strada şi ne-a dat ajutoare cu alimente“. Carevasăzică, orice edil poate, din punctul de vedere al celor care-l votează, să fure. Important în ochii cetăţenilor este să le rezolve şi lor o problemă. I-am replicat rudei că practic pentru astfel de treburi un primar e plătit, are salariu, astfel de realizări intră în atribuţiile funcţieie sale, însă, argumentele mele n-au reuşit să convingă. „Voi le ştiţi pe ale voastre, aici la noi e altfel“, a încheiat brusc rubedenia mea dicuţia.

În concluzie, un primar din România poate să fure fără să-i deranjeze pe cetăţeni dacă reuşeşte să tragă apă curentă, să asfalteze o stradă, să refacă o şcoală, să construiască un dispensar, să ofere ajutoare cu alimente,etc. Mai nou, poate să-şi bată şi spiona iubita-subordonată (cazul Gheorghe Nichita-Adina Samson). Chiar dacă nu am abordat subiectul respectiv cu ruda mea parcă aud replica acidă a acesteia: „Da aia ce căuta cu el, că-i mai bătrân....“ .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite