Procurorii au pus sechestru pe averea deputatului Constantin Niţă

Procurorii au pus sechestru pe averea deputatului Constantin Niţă

O parte din averea fostului ministru Constantin Niţă se află sub sechestru instituit de DNA FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au comunicat, vineri dimineaţă, deputatului Constantin Niţă că i s-a pus sechestru pe avere într-un dosar de trafic de influenţă în care este acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru încheierea unui contract, pe vremea când era ministru al Energiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul Constantin Niţă a venit, vineri dimineaţă, la sediul DNA, pentru a i se comunica decizia procurorilor, de instituire a sechestrului pe avere, potrivit unor judiciare, citate de news.ro.

Pe 25 aprilie, Niţă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 150.000 de lei, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă după ce, în perioada în care a fost ministru al Energiei, ar fi primit de la un om de afaceri, într-un restaurant libanez, 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru încheierea unui contract. Niţă ar fi cerut ca banii să fie folosiţi la cheltuieli ale organizaţiei judeţene a partidului, potrivit DNA.

Potrivit procurorilor, în 2013, deputatul Constantin Niţă, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denunţător în cauză, un comision de 5 la sută din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

“Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5 la sută din valoarea contractului, de aproximativ 3,4 milioane de lei, trebuia să îi fie remisă lui Niţă în două forme: cash şi printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

Procurorii susţin că, în 21 iulie 2013, Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. 

De asemenea, la solicitarea lui Niţă, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 de euro plus TVA, pe lună, iar acesta a şi fost semnat, în 2 mai 2013.

“În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei”, au precizat procurorii.

Anchetatorii susţin că aceste sume au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările