O moldoveancă a fost despăbugită de CEDO cu 18.000 de euro fiindcă a fost obligată să stea în acelaşi apartament cu soţul violent

O moldoveancă a
fost despăbugită de CEDO cu 18.000 de euro fiindcă a fost obligată să stea în
acelaşi apartament cu soţul violent

Femeia susţine că a fost maltratată în repetate rânduri de soţ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Moldovei să-i plătească unei femei din Chişinău şi celor doi fii ai săi 15.000 de euro daune morale şi alte 3.000 cu titlu de cheltuieli pentru încălcarea vieţii private.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reclamanta s-a plâns la Strasbourg că judecătorii din Moldova au refuzat evacuarea fostului ei soţ din apartamentul pe care femeia îl primise de la serviciu. Asta deşi bărbatul a bătut-o şi a insultat-o în repetate rânduri.

Numai în câteva luni, septembrie 2007- ianuarie 2008, ea a obţinut şapte rapoarte medicale care confirmau prezenţa unor leziuni corporale uşoare, iar instanţele naţionale au examinat şase dosare contravenţionale. Primul a fost clasat pe motiv că părţile s-au împăcat, al doilea - la expirarea termenului de trei luni de tragere la răspundere contravenţională, iar în celelalte patru cazuri, agresorul a fost sancţionat cu amenzi mici.
Şi copiii au fost afectaţi de atmosfera nesănătoasă din casă. Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copil a caracterizat starea emoţională a unuia dintre fii prin anxietate, disconfort şi agresivitate provocată de relaţiile tensionate din familie. Celălalt a plecat de acasă deoarece nu mai putea tolera abuzul tatălui său.

Potrivit unui certificat eliberat de Comisariatul de Poliţie al sectorului Centru, bărbatul era la evidenţă ca „provocator de dispute în familie“. Fiind deja în divorţ, femeia a cerut evacuarea lui din locuinţă. Fostul soţ a solicitat însă partajarea apartamentului cu trei camere între toţi membrii familiei, iar Curtea Supremă i-a admis acţiunea, obligând astfel familia să trăiască în frică în propria casă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările