Maia Sandu, despre exploziile din Transnistria: Anumite forţe din regiunea transnistreană sunt interesate în destabilizarea situaţiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 26 aprilie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că exploziile din Transnistria sunt „o escaladare a tensiunilor”.

Maia Sandu a spus că anumite forţe „pro-război” din Transnistria sunt interesate în destabilizarea situaţia. 

Maia Sandu a confirmat că s-au produs explozii şi pe Aerodromul din Tiraspol, precizând că nu sunt cunoscute sursele exploziei.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata a mai multor săptămâni au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul aşa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile urmăresc cu precauţie şi vigilenţă pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre de la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forţe din interioriul regiunii, interesate în destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilzează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru R. Moldova. Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”, a spus Maia Sandu.

Amintim că marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. O explozie s-a produs şi asupra unei unităţi militare din satul Parcani.

Biroul politici de reintegrare şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretextele pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale”. Poziţia Chişinăului faţă de exploziile produse la Tiraspol luni seara este formulată într-un comentariu al Biroului, citat de IPN.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Luni, 25 aprilie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite