Kievul susţine că explozia de la Tiraspol este „o provocare organizată de FSB”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac la sediul departamentului de securitate din Tiraspol Transnistria FOTO deschide.md
Atac la sediul departamentului de securitate din Tiraspol Transnistria FOTO deschide.md

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Instituţia a publict un document potrivit căruia aşa-numitul „minister de interne” de la Tiraspol a solicitat informaţii cu privire la adăposturile antiaeriene pentru situaţii de urgenţă.

„Este evident că acest caz reprezintă una dintre măsurile provocatoare organizate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) pentru insuflarea panicii şi provocarea atitudinii anti-ucrainene. Potrivit autorilor, ei ar trebui  să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei sau să atragă Transnistria în acţiunile militare. Sau ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, sau ca teritoriu de pe care trupele ruse pot desfăşura atacuri pe teritoriul ucrainean”, se arată în declaraţie.

Ba mai mult, potrivit comunicatului emis de autorităţile ucrainene, aşa-zisele autorităţi din Transnistria ştiau ce urmează să se întâmple.

„Cu trei zile înainte de incident, conducerea Tiraspolului se pregătea de acesta şi a avut grijă să echipeze un buncăr confortabil”, se mai arată în declaraţie”.

Potrivit IPN, în seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. Informaţia a fost confirmată oficial şi de aşa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană.

De precizat că, în aceeaşi zi, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite