Chişinăul este îngrijorat de exploziile de la Tiraspol: Pretexte pentru tensionarea situaţiei de securitate în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova

Biroul politici de reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretextele pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale”. Poziţia Chişinăului faţă de exploziile produse la Tiraspol luni seara este formulată într-un comentariu al Biroului, citat de IPN.

În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului şi dă  asigurări că, împreună cu instituţiile naţionale competente, monitorizează evoluţiile incidentului.

Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău şi-a declarat preocuparea pentru incidentul de la Tiraspol.

Presa din regiunea transnistreană scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade şi că nu s-au înregistrat victime. Focurile au fost trase din RPG-uri. Circulaţia în zona clădirii a fost oprită. La etajele superioare geamurile sunt sparte. Din clădire iese fum. Zona este înconjurată şi izolată de poliţişti. La faţa locului se află o echipă de investigaţii, genişti, pompieri, medici de la ambulanţă şi specialişti din alte servicii de urgenţă ale administraţiei de la Tiraspol.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. Informaţia a fost confirmată oficial şi de aşa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană.

De precizat că, în aceeaşi zi, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri