Andrian Candu, mesaj ironic către Maia Sandu după ce Vladimir Ţurcan a ajuns şef la CCM: „Felicitări! Simţiţi aerul schimbării?!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, a transmis un mesaj ironic pentru premierul Maia Sandu, pe care o felicită cu „depolitizarea”, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată de Igor Dodon, a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova.

„Vreau să aduc, pe această cale, „sincere felicitări" Maiei Sandu şi celor din Blocul ACUM, cu finalizarea cu succes a procesului de „depolitizare” a Curţii Constituţionale. Felicitări! Simţiţi aerul schimbării?!”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite