Cum a oprit Ştefan cel Mare jafurile tătarilor în Moldova: „Fiul de Han ar fi fost adus înaintea Trimeşilor şi rupt în patru bucăţi“

Cum a oprit
Ştefan cel Mare jafurile tătarilor în Moldova: „Fiul de Han ar fi
fost adus înaintea Trimeşilor şi rupt în patru bucăţi“

În vara anului 1469, Ştefan cel Mare le-a administrat tătarilor o înfrângere dură. Domnitorul moldovean a reuşit să-l captureze pe fiul Hanului Mamac, precum şi pe fratele acestuia. Hanul tătar a trimis mai mulţi soli în Moldova pentru a cere eliberarea fiului săi, ameninţând că va ataca Moldova în caz contrar. Pentru a demonstra că nu-i este frică, Ştefan cel Mare a dat ordin ca fiul hanului să fie rupt în bucăţi, chiar în faţa solilor tătari.

Primarul din Suceava doreşte să organizeze un referendum privind menţinerea sistemului centralizat de încălzire

Primarul din Suceava
doreşte să organizeze un referendum privind menţinerea sistemului centralizat
de încălzire

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, doreşte să organizeze un referendum prin care sucevenii să-şi exprime opinia dacă doresc sau nu să mai funcţioneze sistemul centralizare de termoficare în Suceava. Edilul a venit cu această propunere deoarece jumătate din oraş este racordat la reţeaua centralizată, iar cealaltă jumătate deţine centrală proprie.

Carambol mortal produs între un autoturism, un TIR şi un autocar plin cu 58 de persoane. O tânără a murit pe loc, iar iubitul ei este în stare gravă la spital

Carambol mortal produs
între un autoturism, un TIR şi un autocar plin cu 58 de persoane. O tânără a murit pe loc, iar iubitul ei este în stare gravă la spital

O tânără de 19 ani a murit pe loc, iar prietenul ei a ajuns în stare gravă la spital, după ce maşina lor a fost izbită de un autocar şi un TIR. În accident au fost implicate o maşină înmatriculată în Suceava două autovehicule din Ucraina, circumstanţele în care s-a produs nefericitul eveniment nefiind foarte clare.

Groapa de gunoi din vârful muntelui, anchetată de DNA. Funcţionarii publici de la mai multe instituţii publice, acuzaţi de fals şi abuz în serviciu

Groapa de gunoi din vârful muntelui, anchetată de DNA. Funcţionarii publici de la mai
multe instituţii publice, acuzaţi de fals şi abuz în serviciu

Reprezentanţii unei case de avocatură din Cluj au depus o plângere penală de la DNA împotriva mai multor funcţionari publici de la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău pentru că ar fi folosit documente false în proiectul care a vizat construirea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş.

Titlul acestui text vrea să sublinieze că aici se va trata despre evenimentele ultimei săptămâni. Altfel, Simona Halep este nu numai omul săptămânii, nu numai omul anului, dar şi, sunt convins, omul deceniului. Un titlu la Roland Garros, la fete, a fost obţinut numai de către Virginia Ruzici, dar aceasta nu a reuşit să ocupe prima poziţie a clasamentului mondial.

acum 3 zile · comentarii (4)

S-a consumat şi celebra întâlnire dintre Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Preşedintele RPD Coreene, Kim Jong-un. Dincolo de spectacolul orchestrat cu atenţie şi de un document formal semnat ca livrabil al întâlnirii, întreaga lume a rămas confuză în legătură cu cadrul şi condiţiile reale ale întâlnirii, şi mai ales cu rezultatele sale palpabile.

acum 3 zile · comentarii (6)

Să presupunem că eşti român. Primul gînd pe care îl extragi din această condiţie spune că viaţa e o pedeapsă agreabilă care îşi protejează purtătorul, în măsura în care aduce nefericirea celorlalţi. De aici, numărul nesfîrşit de ticăloşi suverani şi impostori dezinvolţi care ne circulă prin istorie, lăsînd în urmă învinşi resentimentari, muncă fără rost şi valori irosite.

acum 3 zile · comentarii (42)

Urmează o săptămână de foc pentru Liviu Dragnea. S-au tot adunat decizii manageriale eronate, care acum stau să-i pleznească în faţă. Cine se crede deasupra tuturor şi vrea în jurul său doar slugi, aşa sfârşeşte. Şi nu e singurul conducător de partid care iese din scenă aşa. Pentru că nu ştiu adevărul elementar: cea mai bună dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe ceilalţi.

acum 3 zile · comentarii (40)

La câteva luni după un reuşit turneu bucureştean, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău revine în România, de astă dată la a XXV a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu cu, ceea ce pare a fi, una dintre piesele de rezistenţă din repertorul său. Spectacolul cu piesa Steaua fără nume, montat de Alexandru Cozub.

acum 3 zile · comentarii (0)

Este clar că avem o problemă atunci când domnia legii şi interesul naţional nu mai contează dacă cineva care vrea să facă afaceri în ţara asta trebuie să ajungă la marele jupân în birou pentru a-l face să înţeleagă rostul unei investiţii de zeci de miliarde de euro.

acum 3 zile · comentarii (14)

Cu ceva ani în urmă, când realizam un ciclu de documentare TV sub egida Academiei Franceze, a Clubului de la Roma şi a Academiei Române, am avut ocazia să-l întâlnesc foarte des pe Alexander King, unul dintre fondatorii instituţiei care grupa în acel moment, alături de cei de la Bilderberg, tot ce însemna avangarda gândirii novatoare în cele mai diverse domenii ale activităţii umane.

acum 4 zile · comentarii (21)

Prima colaborare a lui Andrei Şerban cu un teatru independent românesc e o întoarcere la rădăcinile sale americane, ale experimentelor de la teatrul La MaMa. De aceea, afirmaţia sa că Pescăruşul lui Cehov este o piesă pe care n-a înţeles-o pe deplin niciodată trebuie luată în sens metaforic. Probabil sunt puţini regizori, chiar şi în lume, care s-o fi pus în scenă de cinci ori.

acum 4 zile · comentarii (0)

Am citit zilele trecute un eseu cu caracter istoric, cu totul remarcabil. Se cheamă „România în 100 de ani- Bilanţul unui veac de istorie”, e scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, un profesor relativ tânăr- e născut în anul 1973- care predă istoria sud-est europeană la Universitatea din Viena şi care e evident că dovedeşte o preocupare evidentă pentru românia.

acum 4 zile · comentarii (28)

Problemele deosebit de ample ridicate de situaţia statului de drept din Polonia sunt din nou considerate de europarlamentarii europeni ca fiind într-atât de importante şi urgente încât au necesitat o nouă dezbatere în plen şi au justificat o scrisoare adresată domnilor Juncker şi Timmermans de către preşedinţii principalele grupuri politice din legislativul comunitar.

acum 5 zile · comentarii (10)

Domnule ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, pentru că puneţi la îndoială impactul comportamentului deviant al profesorului asupra elevilor şi pentru că giraţi pedepsirea victimelor care reclamă abuzurile, vă sancţionez cu mustrare scrisă şi nota scăzută la purtare!

acum 5 luni · comentarii (25)

Credeţi că fentând statul toată lumea câştigă? Fals! Toată lumea pierde. Încetaţi băşcălia! Războiul cu evaziunea fiscală chiar începe şi cu un singur leu, pentru că este un leu pe care îl furaţi din buzunarul meu de onest contribuabil la bugetul statului.

acum 3 ani · comentarii (160)

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

acum 3 ani · comentarii (16)

Violenţele din Ucraina, evoluţia politică şi iminenţa războiului civil ţin primele pagini ale ziarelor din Polonia, iar premierul Donald Tusk şi-a exprimat îngrujorarea cu privire la posibil destrămare a statului vecin. Deşi am fi afectaţi în mod direct, în România subiectul este complet ignorat. De cine ne e frică în cazul conflictului din Ucraina şi cum ar trebui să procedăm?

acum 4 ani · comentarii (22)

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

acum 4 ani · comentarii (142)