Ţepele cu avans pentru locuinţe închiriate, tot mai des întâlnite în ultima vreme. Sfatul poliţiştilor

Ţepele cu avans pentru locuinţe închiriate, tot mai des întâlnite în ultima vreme. Sfatul poliţiştilor

FOTO Shutterstock

Falşii proprietari care pretind că lucrează în străinătate dau spre închiriere garsoniere şi apartamente în zona universităţilor şi le spun clienţilor să le facă dovada plăţii unui avans înainte să le prezinte locuinţa. Mai nou, conversaţiile între ţepari şi victime se poartă prin mail.

Ştiri pe aceeaşi temă

Internetul este o mare capcană în ceea ce priveşte încrederea în alţi oameni şi în servicii oferite de aceştia, însă, cu toate acestea, de la an la an tot mai persoane cad în capcana închirierii apartamentului perfect. Preţurile mici în zonele centrale sunt cele care le fac cu ochiul persoanelor care-şi caută chirie, tot aceste aspecte ar trebui să ne ridice anumite semne de întrebare, spun oamenii legii. 
 
De cele mai multe ori, falşii proprietari postează anunţuri pe grupurile de închiriere cu apartamente care arată foarte bine, la un preţ foarte redus. Aceştia susţin că sunt plecaţi din ţară şi cer avansul prin plata online pentru a asigura chiriaşul că va avea apartamentul. După ce primesc banii, nu mai sunt de găsit. 
 
Aceeaşi tactică a folosit-o şi Marian, un aşa-zis proprietar, cu Florentina Fintescu. Tânăra şi-a dat seama din start că este o escrocherie, dar a intrat în jocul bărbatului. 
 
„Am zis să îi intru în joc şi am cerut şi contul bancar, dar nu mi-a trimis decât copie după buletin. Se foloseşte de o altă identitate. Am citit pe un alt grup unde o persoană a contactat direct persoana din buletin şi nu este el”, spune Florentina Fintescu. 
 
Anunţul închirierii a fost publicat pe OLX, iar discuţia a fost purtată pe mail. Acolo, într-un schimb de mail-uri, cel care pretindea că vrea să dea în chirie un apartament cu două camere i-a oferit Florentinei mai multe detalii despre viaţa lui personală. 
 
„Vreau să închiriez deoarece lucrez de trei luni în Irlanda de Nord (oraşul Belfast), ca asistent medical şi am de gând să stau mai mult timp aici.” Bărbatul s-a folosit de acest aspect pe întreaga lui încercare de a o păcăli pe Florentina. 
 
„Aş vrea ca o persoană apropiată dumneavoastră să meargă la orice bancă sau schimb valutar şi să facă un transfer de 550 euro pe numele dumneavoastră în Irlanda de Nord. După ce ajung în România, vedeţi locuinţa, facem contractul, iar apoi vom merge împreună la Moneygram şi schimbăm numele destinatarului din Irlanda de Nord cu numele meu, iar eu voi lua acei bani la întoarcerea mea aici”, explica falsul proprietar. 
 
FOTO Facebook/Eşti din Iaşi dacă....
 
Suspiciunile Florentinei s-au adeverit. „Anul trecut, vindea acelaşi apartament, doar că era în Tudor Vladimirescu”, scrie un internaut. 
 
Diana-Elena Costache a primit şi ea exact acelaşi mail, doar că de la o altă persoană.
 
FOTO Facebook/Eşti din Iaşi dacă....
 
Alexandra Leahu povesteşte că şi ea a primit în urmă cu câţiva ani exact acelaşi mesaj, doar că numele proprietarului era altul. Proprietarul i-a trimis şi o fotografie, cel mai probabil editată, cu un buletin fals.  
 

Sfatul oamenilor legii

În judeţul Iaşi, au fost întocmite mai multe dosare penale. „Poliţiştii ieşeni au fost sesizaţi despre acest tip de fraudă, fiind întocmite dosare penale în care se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, Anca Vîjiac. 
 
Oamenii legii ne sfătuiesc să nu ne lăsăm tentaţi de preţurile foarte reduse, pentru că de cele mai multe ori ţepele se ascund în spatele acestor tipuri de anunţuri. 
 
„Recomandăm celor care doresc să închirieze un apartament să folosească modalităţi de plată de tipul transferurilor bancare, prin intermediul unor agenţii imobiliare etc. Înainte să trimită banii, să verifice veridicitatea unui astfel de anunţ”, a conchis Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările