Localitatea din ţară unde se munceşte non-stop. Fermierii din Matca pregătesc răsadurile pentru viitoarele culturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: C.Mazilu
sursa: C.Mazilu

Legumicultorii din Matca, Galaţi, cel mai mare bazin legumicol din România, nu au timp de odihnă în perioada asta. Unii pregătesc răsadurile pentru viitoarele culturi, iar alţii fac focul la sobe pentru a oferi condiţii optime culturilor de salată şi de ceapă verde.

În solariile din cel mai mare bazin legumicol din ţară se munceşte non stop. Fermierii din Matca, judeţul Galaţi, nu au timp de odihnă deoarece, în această perioadă, sunt pregătite răsadurile de roşii, ardei şi castraveţi. În primele zile din an, au pregătit pământul pentru a pune seminţele de roşii, castraveţi şi ardei. 

Costică Chicoş face parte dintr-o familie de legumicultori cu tradiţie. Imediat după Revelion a început munca în solarii. Bărbatul pregăteşte acum seminţele pentru viitoarele răsaduri de roşii şi ardei, pe care urmează să le planteze. Primii castraveţi speră să îi recolteze până la Paşti, iar prima cultură de roşii speră să fie gata în luna mai. Totul depinde de vreme şi de modul cum se vor dezvolta plantele în solarii.

„Eu pregătesc acum seminţele pentru vitoarele răsaduri de roşii şi ardei. Este nevoie de căldură în solarii, aşa că nu avem timp de stat. La noi se munceşte non-stop”, spune Costică Chicoş.

Pentru ca plantele să crească şi să se dezvolte au nevoie de căldură, de o temperatură optimă de 19-22 de grade Celsius. Aşa că fermierii trebuie să lucreze zi şi noapte în sere şi să încingă sobele. 

Foto: C.M. 

sere

„Până pe la jumătatea lunii ianuarie, răsadurile de roşii, ardei, castreveţi şi vânătă trebuie să fie gata de plantat. Este foarte importantă munca din această perioadă. Nu putem risca viitoarele culturi, aşa că ne asigurăm să le oferim plantelor tot ce este nevoie pentru a se dezvolta”, spune legumicultorul Sorin Dragomir. 

Tot la Matca, unii fermieri au în solarii salată şi ceapă verde. Pentru ca plantele să nu îngheţe în pământ, şi ei trebuie să facă focul în sere. „Dacă nu le dăm căldură, salata îngheaţă şi se ofileşte. Nu o mai cumpără nimeni la piaţă”, spune un alt legumicultor. 

Foto: C.M. 

matca

Matca din Galaţi este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite