Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: C.M
sursa: C.M

Anul acesta, de Paşte, celebrele roşii de Matca nu s-au găsit în pieţe şi, în concluzie, nici pe mesele de Paşti ale românilor. Legumele nu s-au copt, recoltele fiind întârziate din cauza vremii. Fermierii speră să iasă cu roşiile în cel mult 7-10 zile.

Dacă legumicultorii se aşteptau să iasă cu produsele de Paşte, vremea le-a cam dat planurile peste cap. Roşiile nu s-au dezvoltat cum trebuie şi au o întârziere de câteva zile. În unele sere, legumele au început să prindă culoare, însă mai au nevoie de soare şi căldură pentru a fi bune de consumat.

„Nu a ţinut cu noi vremea. În alţi ani, în perioada sărbătorilor pascale, aveam roşiile coapte în solarii. Anul acesta, recolta este întârziată. A fost frig, umiditate prea multă şi întuneric. Nu a fost bine pentru ele, au nevoie de lumină. Sperăm că în 7-10 zile să ieşim cu ele pe piaţă”, spune legumicultorul Sorin Dragomir.

Până acum, fermierul Gioni Filimon a investit 10.000 de lei în rumeguş pentru încălzirea serelor. Cu recolta de castraveţi a ieşit deja pe piaţă, iar acum aşteaptă prima recoltă de roşii. Speră ca într-o săptămână jumătate să poate merge la piaţă cu legumele. 

„Vremea a fost capricioasă. Nu a fost aproape deloc soare. Am fost nevoiţi să facem toată luna aprilie focul în solarii, altfel riscam să compromitem toată recolta. Nu putem risca culturile de castraveţi şi de roşii. Trebuie menţinută temperatura de 18-20 de grade în solarii pe timpul nopţii. Acum au fost câteva zile călduroase, cu soare, şi s-a cunoscut”, susţine legumicultorul.

matca

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă în solarii. Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 Solariile din Matca, încălzite la sobe. Fermier: Nu avem timp de stat, nici măcar de sărbători nu ne odihnim!

Investiţie finalizată pe DJ251. 28 de kilometri de drum judeţean au fost modernizaţi cu fonduri europene

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite