Bisericile de lemn vrâncene, vechi de sute de ani. „Merită promovate, pentru că sunt valoroase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf Ioan Botez[torul, din Chmovili'a
Biserica Sf Ioan Botez[torul, din Chmovili'a

Deşi bisericile de lemn din judeţul Vrancea, vechi de sute de ani, figurează pe lista monumentelor de importanţă naţională, fiind adevărate bijuterii, statul nu are încă bani pentru expertizarea lor.

Vrancea este un judeţ cu un potenţial ridicat din punct de vedere spiritual, prin lăcaşurile de cult vechi aflate pe teritoriul său. Nu mai puţin de 20 de biserici din lemn, de o autenticitate rară, stau mărturie vie că pe aceste meleaguri a existat o vatră de spiritualitate creştină încă din cele mai vechi timpuri.

Din păcate, patina timpului şi-a pus amprenta pe unele dintre ele, motiv pentru care Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Vrancea a reuşit, cu mai mulţi ani în urmă, graţie unor eforturi conjugate, să obţină bani prin Programul Naţional de Restaurare astfel încât bisericile de lemn să fie puse în valoare.

Bisericile din lemn „Sf. Ioan Botezătorul“ din Chiţcani-Moviliţa, „Adormirea Maicii Domnului“ din Lărgeşeni-Corbiţa, „Cuvioasa Parascheva“ din Rugineşti şi „Cuvioasa Parascheva“ din Mătăcina-Valea Sării au făcut parte din Programul Naţional de Restaurare, beneficiind de 1,4 milioane de lei pentru consolidare.

Acestea au fost propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO, dar traseul pentru ca un obiectiv să ajungă în lista patrimoniului UNESCO este unul lung şi de multe ori fără succes.

„În Vrancea sunt cam 50 de biserici de lemn, însă marea lor majoritate au fost schilodite de preoţi, care le-au vopsit, le-au placat cu materiale de construcţii… Sunt însă şi biserici excepţionale, copii ale unor case ţărăneşti ceva mai elaborate. Spre exemplu, biserica de lemn de la Lărgăşeni-Corbiţa este o bijuterie, fiind cea mai mare biserică de lemn din zona Moldovei. Cerinţele sunt mari pentru ca acestea să intre în UNESCO, pentru că aici avem deja bisericile de lemn din Maramureş, dar ele merită o promovare pentru că sunt valoroase”, spune Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, autor al unei cărţi despre bisericile din lemn din Vrancea.

FOTO: Biserica Lărgăşeni, din Corbiţa 

biserica lemn

În Vrancea s-au tipărit câteva mii de  vederi cu biserici din lemn, care au fost distribuite în lumea întreagă.

„Este nevoie de promovarea care se face acum pentru a fi şi bisericile noastre cunoscute la fel cum se întâmplă cu obiectivele din zona Maramureşului", spune preotul Ionică Cîrneleagă, care sllujeşte la biserica din lemn de la Coza.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a demarat un proiect prin care se doreşte aducerea în atenţia publică şi, totodată, conştientizarea caracterului specific al bisericilor de lemn din Vrancea.

FOTO: Biserica din Valea Sării

biserica lemn

„Bisericile de lemn din Vrancea, cu liniile lor arhaice decurgând din caracterul arhitectonic al bisericii de tip primar, pot reprezenta pentru copii şi tineri cadrul ideal de transmitere către aceştia a valorilor identitare fundamentale ale culturii româneşti, iar pentru cei mari un exerciţiu de întoarcere spirituală şi istorică către timpuri de început de creştinism”,potrivit comunicatorilor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

FOTO: Biserica Cuvioasa Parascheva din Rugineşti

biserica lemn

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cele mai frumoase biserici de lemn din România

Cea mai veche biserică de lemn din România riscă să rămână doar o amintire. Reacţia autorităţilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite